europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pustite už Bulharsko a Rumunsko do Schengenu, nástoja europoslanci

ŠTRASBURG / Prijmite už konečne Rumunov a Bulharov do spoločného schengenského priestoru a prestaňte ich naťahovať, tak znel odkaz europoslancov zo Štrasburgu pre ministrov vnútra členských štátov Európskej Únie. Podľa našich europoslancov obe krajiny spĺňajú všetky požiadavky na vstup do spoločnej bezpasovej zóny už dlhšiu dobu. Vstup týchto balkánskych krajín do Schengenu by zrejme pomohol aj viacerým Slovákom.

Európsky parlament ešte v roku 2011 odobril vstup Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru. „Rumunsko a Bulharsko do Schengenu bezpochyby patria,“ uviedol europoslanec Richard Sulík z Európskych konzervatívcov a reformistov.

Sofia a Bukurešť musia zabezpečiť bezpečnosť na svojich hraniciach. Vstupom do voľnej pasovej zóny sa budú podieľať na vzájomnej bezpečnosti Európskych krajín. Oba štáty kritizujú najmä Nemci, Holanďania či Fíni. Vyčítajú im najmä fungovanie právneho štátu, kriminalitu či mieru korupcie. „Predpokladám, že sú tam nejaké obchodné záujmy alebo čisto domáci populizmus,“ povedal József Nagy z Európskej ľudovej strany.

Populisti strašia najmä zaplavením pracovného trhu lacnejšími Rumunmi a Bulharmi. To ale so Schengenom nemá nič spoločné. „Nie celkom chápu, že Bulharsko a Rumunsko sú aj tak už členskými štátmi Európskej únie a teda voľný pohyb pracovníkov a osôb pre nich platí rovnako,“ povedala Monika Beňová z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Slovákov by vstup oboch krajín mohol potešiť. Každoročne tam totiž prúdia tisíce Slovákov na dovolenky. „Je to jedna z najväčších výhod Schengenu, že ľudia nemusia stáť na hranici,“ dodal Sulík. Na to, aby Rumuni a Bulhari mohli reálne vstúpiť, budú ešte potrebovať súhlas ministrov vnútra členských krajín.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices