Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Sľub žltým vestám. Francúzsky prezident chce upraviť minimálnu mzdu aj dane

PARÍŽ / V reakcii na protesty „žltých viest“ ohlásil francúzsky prezident Macron zvýšenie minimálnej mzdy a úpravy daní. V televíznom príhovore vyhlásil, že je „čiastočne zodpovedný“ za dôvody, ktoré viedli k protestom.

Francúzsko zažilo štyri víkendy násilných protestov proti rastúcim cenám pohonných hmôt, životných nákladov a ďalších citlivých tém. V televíznom prenose prezident Macron odsúdil násilnosti, povedal však, že „hnev protestujúcich pramení zhlboka a v mnohých ohľadoch je legitímny.

Povedal, že minimálna mzda bude od roku zvýšená o 100 eur mesačne. Chystané zvyšovanie daní pre chudobných dôchodcov sa ruší, nadčasy nebudú zdanené a zamestnávatelia budú nabádaní k tomu, aby svojim zamestnancom vyplácali nezdanené koncoročné odmeny.

Odmietol však znovuzavedenie dane pre bohatých, so slovami: „to by nás oslabilo, potrebujeme vytvárať nové pracovné miesta.

Niektorí protestujúci sa podľa portálu BBC stretli aby si prejav pozreli spolu. Vypočuli si správy o tom, že minimálna mzda bude zvýšená o 7% a náklady budú pokryté vládou, nie zamestnávateľmi. Dohromady tak štátu vzniknú náklady vo výške 8 až 10 miliónov eur.

Niektoré „žlté vesty“ ale prezidentove prísľuby považujú za nedostatočné: „Toto sú len polovičné riešenia. Máme pocit, že Macron nám môže dať oveľa viac,“ vyhlásil protestujúci Benjamin Cauchy.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Macrona kritizujú aj jeho politickí rivali: ľavicový líder Jean-Luc Melenchon očakáva ďalšie protesty, pravicový politik Eric Woerth opísal oznámené kroky ako „krátkodobé“ riešenia, líderka krajnej pravice Marine Le Pen vyhlásila, že Macron sa vyjadril k niektorým, no nie ku všetkým svojim chybám.

Združenie protirasistických mimovládnych organizácií SOS Racisme vyjadrilo obavy v súvislosti so slovami prezidenta Macrona o migrácii.

Zhrnutie doterajších protestov:

17. november282,000 protestujúcich – 1 mŕtvy, 409 zranených – 73 zadržaných
24. november166,000 protestujúcich – 84 zranených – 307 zadržaných
1. december136,000 protestujúcich – 1 mŕtvy, 263 zranených – 630 zadržaných
8. december136,000 protestujúcich – 118 zranených – 1,220 zadržaných

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices