Euroscola
Foto: © European Union-EP.

Poznáme víťazov súťaže EUROSCOLA 2019

Kancelária Európskeho parlamentu  v piatok 14.decembra vyhlásila výsledky súťaže Euroscola 2019. Víťazom sa stalo Gymnázium Snina. Vo svojom projekte sa víťazný tím, ktorý je zároveň zapojený do projektu  Ambasádorská škola EP (EPAS), venoval téme Európskych volieb, ku ktorej zorganizoval množstvo aktivít- besedy, workshopy, súťaž plagátov, Európsku čajovňu, Eurouličku,  informačný bod EÚ na škole, aktivitu k Európskemu týždňu mobility- Gymnazisti na kolesách či súťaž “Kde začína Európa?” V rámci všeobecnej podpory volieb dokonca aj simulované komunálne voľby.

Študenti si pozvali aj viacero hostí, napríklad prezidenta Andreja Kisku, či europoslancov Ivana Štefanca, Eduarda Kukana, Miroslava Mikolášika a Moniku Smolkovú. Do aktivít zapojili aj Úniu žien, Klub dôchodcov, poslancov VÚC aj obyvateľov mesta.

Na druhom mieste skončila Cirkevná spojená škola-Gymnázium Snina s podujatiami- euro-raňajky, anketa v meste, infopanel na škole či infoletáky o EÚ-tiež na tému Eurovolieb.

Tretia víťazná škola- Obchodná akadémia Prievidza si zvolila tému: “Kampaň Tentoraz idem voliť” a venovala sa jej cez besedy, krížovkársky štvorboj s témou EÚ, výstavu euromincí spojenú s kvízom, vysádzanie stromčekov-euroškôlku, či Open Day Euroscoly pre rodičov, kde robili anketu o postojoch k eurovoľbám a EÚ.

Sedem víťazných stredných škôl sa zúčastní pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu na budúci rok.

Voľby do Európskeho parlamentu budú už na budúci rok v máji. Dúfame, že aj projekty škôl, ktoré sa zapojili do tohto ročníka, priblížili mladým ľuďom o čom  Európa je a čo im prináša. Ide aj o ich budúcnosť, preto veríme, že sa nepriaznivá tendencia slabej účasti mladších v eurovoľbách zvráti, povedal riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Slávnostného vyhlásenia výsledkov v Bratislave sa zúčastnili aj poslanci Európskeho parlamentu: Monika Beňová (S&D)a  Ivan Štefanec (EPP), ktorí mnohé besedy v rámci Euroscoly na školách absolvovali.

Viac..  M. Beňová: Očakávané uvoľňovanie menovej politiky má priniesť aj zlacňovanie hypoték

Podľa Beňovej je dôležité, že máme mladú generáciu s nadšením pre EÚ: Často síce dávate ťažké otázky, ale my sa ich snažíme čo najlepšie zodpovedať,“ povedala .

Ak sa niekto nezaujíma o EÚ, to neznamená, že sa EÚ nezaujíma oňho, “ vyhlásil zase I. Štefanec. Naša práca je pestrá, ale diskusie s účastníkmi Euroscoly a mladými sú jej najkrajšou súčasťou, “ dodal.

Do súťaže Euroscola sa tento rok zapojilo 25 stredných škôl z celého Slovenska. Študenti sa zamerali najmä na eurovoľby, dôvody nízkej účasti Slovákov v týchto voľbách či zvýšeniu povedomia o nich. Venovali sa tiež iniciatíve EP „Tentoraz idem voliť“, Európskemu roku kultúrneho dedičstva, migrácii, bezpečnosti ako aj ochrane životného prostredia.

V projektoch sa často objavovali diskusie s poslancami EP alebo odborníkmi, či už osobne  alebo prostredníctvom skype. Školy si pozývali na diskusie europoslancov, poslancov NR SR, ale aj regionálnych politikov.

Tento rok bol už trinástym ročníkom súťaže Euroscola, do ktorej sa počas jej existencie zapojilo viac ako desať tisíc mladých a niekoľko tisíc pedagógov a študentov  absolvovalo pobyt v Štrasburgu.

Víťazné školy Euroscola 2019:

1 Gymnázium Snina
2 Cirkevná spojená škola – Gymnázium Sv. Cyrila a Metoda Snina
3 Obchodná akadémia Prievidza
4 Evanjelické gymnázium J.A.Komenského Košice
5 SOŠ podnikania a služieb Námestovo
6 Gymnázium Jozefa Miloslava Hurbana Čadca
7 Gymnázium Martina Hattalu Trstená

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices