Summit lidrov EU
PHOTO: © European Union.

Samit lídrov EÚ v Bruseli: Theresa May predložila pripomienky k dohode o brexite

BRUSEL / V Bruseli pokračuje posledný tohtoročný summit lídrov krajín Európskej únie. Vypočuli si obavy britských poslancov, ktoré prišla tlmočiť premiérka Theresa Mayová. Dúfajú, že sa podarí dosiahnuť takú verziu Brexitu, ktorá bude čo najmenej škodlivá obe strany.

Podľa slovenského premiéra prešla dohoda o predĺžení sankcií voči Ruskej federácii bez nejakých ohnivých diskusií. „Debata nemôžem povedať, že by bola extrémne vášnivá, alebo emocionálna. Bolo konštatované, že tá situácia sa nelepší, a bolo dohodnuté, že sa predĺžia o ďalších šesť mesiacov, bez toho, aby sa nejakým spôsobom rozširovali alebo nejakým spôsobom sprísňovali,“ vraví premiér Peter Pellegrini.

Bude dohoda?

Európski lídri dúfajú, že Theresa May si do Londýna odnesie ubezpečujúce informácie, ktoré povedú k bezproblémovému podpísaniu takzvanej rozvodovej dohody. „Máme záujem ihneď po podpise zmluvy začať negociovať dohodu o budúcich vzájomných vzťahoch a veľmi úzkych vzťahoch medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ vysvetľuje Pellegrini.

Vzťahy s Britániou

Pokiaľ však britská premiérka Theresa May nepresvedčí poslancov britského parlamentu, stále je v hre aj takzvaný tvrdý Brexit, bez dohody. „Slovensko aj ďalšie krajiny samozrejme musia zvažovať aj alternatívu tvrdého Brexitu. Ja mám v pláne zvolať v januári preventívne pracovné rokovanie, čo všetko musí Slovensko spraviť, v prípade, že by k tomu došlo,“ dodáva slovenský premiér.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Druhý deň bruselského summitu pokračuje aj ďalšími dôležitými témami. Diskusiou o migrácii, ale aj jednotnom trhu. „Asi veľkou témou bude mandát pre euroskupinu, aby začala dizajnovať budúci možný rozpočet pre krajiny eurozóny,“ hovorí Pellegrini.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices