Kurz-Figel
Ján Figeľ s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. Foto: Archív JF.

Za posilnenie Figeľovej funkcie sa vyslovila aj rakúska vláda

Rakúsko sa ako predsednícka krajina Rady EÚ zasadilo za pomoc prenasledovaným náboženským menšinám. Rakúska vláda v stredu 12. decembra schválila správu, v ktorej tiež vyzvala k posilneniu funkcie osobitného vyslanca EÚ pre náboženskú slobodu Jána Figeľa a zároveň vyčlenila milión eur na podporu projektov v krízových oblastiach.

„Kresťanská menšina je na globálnej úrovni zvlášť prenasledovanou menšinou, ktorá zažíva silné obmedzovanie svojej slobody – začínajúc diskrimináciou až po násilný útlak. Podľa štúdií mimovládnych organizácií sú kresťania najväčšou prenasledovanou náboženskou skupinou s počtom približne 200 miliónov ľudí. Prenasledovanie kresťanov sa navyše v posledných desaťročiach masívne rozšírilo,“ píše sa v správe.

Dokument tiež poukazuje na prenasledované náboženské skupiny v Iraku a Sýrii. Počet ich členov sa v posledných rokoch kvôli pôsobeniu Islamského štátu (ISIS) dramaticky znížil. Náboženské prenasledovanie prebieha v rôznych častiach sveta aj na štátnej úrovni uplatňovaním rôznych zákonov. O konkrétnych formách pomoci prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe a o stave náboženskej slobody vo svete hovoril Ján Figeľ s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom na stretnutí s patriarchami z Iraku a Sýrie.

Rakúska vláda sa v správe vyjadrila aj k prípadu Asie Bibi, kresťanky v Pakistane, ktorá kvôli údajnému urazeniu proroka Mohameda strávila vo väzení už deväť rokov. V súvislosti s jej prípadom prišlo o život už niekoľko ľudí, medzi inými aj pakistanský minister pre náboženské menšiny Shahbaz Bhatti. „Rakúska vláda ponúka Asii Bibi a jej rodine v prípade potreby pomoc a podporu. Aby mohli členské štáty EÚ v budúcnosti k podobným prípadom pristupovať lepšie a viac koordinovane na medzinárodnej úrovni, mala by sa posilniť a rozšíriť funkcia osobitného vyslanca EÚ pre náboženskú slobodu,“ píše sa vo vládnom rozhodnutí.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky
Foto: Archív JF.
Kurz-patriarchovia-Figel-rokovanie
Foto: Archív JF.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Sloboda náboženského vierovyznania a presvedčenia v Bielorusku sa rapídne zhoršuje

Po júnovom zničení protestantského kostola v Minsku buldozérmi tento týždeň vtrhli bezpečnostné sily Lukašenkovho režimu …

Consent choices