cestujuci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Luxembursko: Krajina bude mať ako prvá na svete verejnú dopravu zdarma

VIEDEŇ – V Luxembursku budú od leta 2019 všetky druhy verejnej dopravy zdarma. Luxemburské veľkovojvodstvo sa tak stane vôbec prvou krajinou na svete, ktorá zruší cestovné za vlaky, električky a autobusy. Vláda liberálneho premiéra Xaviera Bettela, ktorý sa v stredu už druhýkrát ujal funkcie, chce takýmto krokom chrániť životné prostredie.

Okrem toho chce zaviesť vyššie dane pre používateľov motorových vozidiel. Už od uplynulého leta nemusia za verejnú dopravu v krajine platiť neplnoleté osoby, ako aj ľudia mladší ako 20 rokov.

V meste Luxemburg žije 110-tisíc ľudí, avšak ďalších 400-tisíc sem denne dochádza za prácou, čo vedie k pravidelnému dopravnému chaosu. Bettelova koalícia liberálov, sociálnych demokratov a zelených sa moci ujala prvý raz v roku 2013. Koaličná zmluva na ďalších päť rokov zahŕňa okrem iného zvýšenie minimálnej mzdy, dva dni voľna navyše a legalizáciu marihuany.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices