JUncker, May
Britská premiérka Theresa May so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. PHOTO: © European Union.

Tvrdý brexit ohrozuje letné dovolenky. Briti by radšej mali zostať doma, odporúčajú ministri

LONDÝN / V uniknutej správe v prípade brexitu bez dohody sa píše, že ministri odporučia verejnosti, aby po marci 2019 nerezervovala svoje dovolenky v zahraničí.

Ministri sa obávajú, že lietadlá nebudú schopné vzlietnuť a prístavy budú upchaté, ak Spojené kráľovstvo a EÚ nemôžu dohodnúť dohodu. Po 29. marci by tak nemali obyvatelia cestovať do zahraničia. Dovolenkové spoločnosti, ktoré by relatívne obrovským stratám z akéhokoľvek narušenia, by mohli získať odškodnenia od štátu. Rovnako štát chce chrániť aj individuálnych dovolenkárov, ktorí si dovolenku už zarezervovali, pred stratami.

Hovorca cestovnej asociácie ABTA povedal pre The Sun: „Európska komisia uviedla, že dokonca aj v prípade scenára bez dohody budú ešte stále fungovať lety medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ a vízum sa nebude vyžadovať. ABTA rovnako poskytuje turistom a cestujúcim rady o Brexite a o cestovaní, vrátane pasov a vodičských preukazov.“

Lety medzi Britániou a Európou sa v súčasnosti riadia pravidlami EÚ, ktoré sa už ale v prípade odchodu bez dohody, nebudú uplatňovať

Ale výsledok „No Deal“ by tiež teoreticky zabránil tomu, aby európske lietadlá vstupovali do vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva, čo znamená, že Brusel bude tiež chcieť vyhnúť sa katastrofálnemu scenáru. Naopak, tento scenár by priniesol aj mnoho negatívnych faktorov pre štáty EÚ, keďže v prípade, že sa nedohodnú, nebudú môcť lietadlá vstúpiť bez povolenia do vzdušného priestoru krajiny.

Viac..  Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

Mnohí ministri tlačia na Theresu May, aby dosiahla výsledok „riadeného brexitu bez dohody“, ak by jej dohoda o odstúpení padla v parlamente. To by znamenalo, že Británia a Európa podpíšu sériu „sub-dohôd“ o konkrétnych otázkach, aby sa zabezpečilo, že hospodárska spolupráca zostane zachovaná. Avšak minister spravodlivosti varoval, že v prípade brexitu bez dohody, je možné, že na svoj post rezignuje.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices