humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ vyčlenila ďalšie milióny eur na humanitárnu pomoc Ukrajine

Európska únia vyčlenila ďalšie 4 milióny eur, aby mohla s nástupom zimy naďalej poskytovať veľmi potrebnú humanitárnu pomoc na východnej Ukrajine.

Humanitárna pomoc Únie pre Ukrajinu tak od roku 2014 dosiahne 116 miliónov eur.

„Civilné obyvateľstvo na východnej Ukrajine po štyroch rokoch konfliktu aj naďalej trpí. Európska únia vytrvalo podporuje všetkých ľudí v núdzi, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. Je to naša humanitárna a morálna povinnosť. Nové finančné prostriedky nám umožnia poskytovať pomoc v oblastiach, ktoré nie sú kontrolované vládou a kde je humanitárna situácia stále veľmi zložitá,“ vysvetlil Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie.

Najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva v oblastiach, ktoré nie sú kontrolované vládou, dostanú vďaka týmto prostriedkom počas zimy napríklad ohrievače. Medzi humanitárne projekty, ktoré financuje EÚ vo vládou kontrolovaných aj nekontrolovaných oblastiach, patria potravinová pomoc, opravy bývania, voda a sanitácia, ochrana, zdravotnícka pomoc, výcvik v núdzových situáciách a odmínovanie.

Súvislosti

Od roku 2014 postihol tento konflikt viac ako 4,4 milióna ľudí, z ktorých 3,4 milióna stále potrebuje humanitárnu pomoc. Humanitárne potreby narastajú a prístup k humanitárnej pomoci v oblastiach, ktoré nie sú kontrolované vládou, je stále obmedzený. Vážnym a pretrvávajúcim problémom je aj zastavené vyplácanie dôchodkov vnútorne vysídleným osobám. Náhodné ostreľovanie bráni v poskytovaní základných služieb, ako sú voda a elektrina, na oboch stranách kontaktnej línie. Ukrajina má celosvetovo piaty najvyšší počet civilných obetí v dôsledku nášľapných mín a nevybuchnutej munície.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

EÚ je znepokojená zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na východnej Ukrajine a naďalej vyzýva na úplné vykonávanie dohôd z Minska.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices