Sacharovova cena
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament odovzdal Sacharovovu cenu za slobodu myslenia

Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za slobodou myslenia ukrajinskému režisérovi a odporcovi ruskej anexie Krymu Olegovi Sencovi

Meno víťaza bolo spomedzi troch finalistov vyhlásené už 25 októbra. Samotný Sencov sa však slávnostného odovzdávania nemohol zúčastniť, pretože si ako horlivý odporca ruskej anexie Krymu na Sibíri odpykáva dvadsaťročný trest odňatia slobody za údajné „plánovanie teroristických útokov“. Cenu za neho v Štrasburgu prevzali jeho sesternica Natalya Kaplan a jeho advokát Dmitriy Dinze.

„Oleg Sencov bol nominovaný za svoj pokojný protest voči ilegálnej okupácii jeho rodného Krymu. Takisto sa svoju odvahu, odhodlanie a vieru v ľudskú dôstojnosť, demokraciu, právny štát a ľudské práva – hodnoty, na ktorých je vybudovaná naša Únia. Obzvlášť po včerajšom útoku sú to hodnoty, ktoré si v tomto parlamente ctíme a ktoré podporujeme,“ povedal počas odovzdávania ceny predseda Antonio Tajani.

Sencova hladovka a odvážny verejný postoj z neho urobili symbol pre všetkých politických väzňov čakajúcich na prepustenie nielen v Rusku ale aj na celom svete,“ dodal Tajani. Pripomenul, že ocenenie je udelené v čase vážneho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyzval k zmierneniu situácie a rešpektovaniu územnej celistvosti Ukrajiny.

Tajani taktiež vyzval, aby bol Sencov a ďalší ilegálne zadržaní Ukrajinci prepustení. Apeloval aj na prepustenie ďalších uväznených nositeľov Sacharovovej ceny. Podľa jeho slov to nie je len ocenenie ale aj záväzok. Stojíme vždy blízko pri našich laureátoch,“ povedal.

Jeho sesternica Natalya Kaplan počas preberania ceny hovorila o jeho živote, o tom, čo robil počas anexie Krymu, o tom, ako ho po zadržaní a obvinení z vecí, ktoré nikdy neurobil, bili a mučili. „Oleg nie je človek, ktorý sa len tak vzdá a bude ticho sedieť. Je to rodený bojovník,“ povedala.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Hovorila aj o jeho protestnej 145-dňovej hladovke ktorú držal za prepustenie všetkých ukrajinských politických väzňov. Aj keď počas nej neprepustili ani jedného väzňa, Kaplan je presvedčená, že jej bratranec nič neprehral. „Vďaka nemu teraz celý svet hovorí o represiách zo strany Ruska“, čo sa dá považovať za víťazstvo.

Na konci svojho príhovoru prítomným v pléne prečítala list, ktorý jej odovzdal sám Sencov. „Nemôžem byť síce prítomný v tejto miestnosti, ale môžete počuť moje slová. Slová sú hlavným nástrojom človeka a to aj vtedy, ak ich prednesie niekto iný. A častokrát jediným, keď človeku zoberú všetko ostatné,“ odkázal v ňom uväznený režisér.

Tajani v parlamente privítal aj rodičov tohtoročného finalistu Násira Zifzáfího, ktorý je tiež vo väzení a predstaviteľov jedenástich mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú životy migrantov v Stredozemnom mori.

Parlament tento rok udelil Sacharovovu cenu po tridsiaty krát. Podľa Tajaniho slov „podporovala jednotlivcov aj organizácie po celom svete, ktoré s veľkým nasadením bojovali za sociálnu spravodlivosť, podstupujúc pri tom častokrát veľké osobné riziko.“

Pripomenul, že päť nositeľov Sacharovovej ceny dostalo neskôr aj Nobela. Tento rok ho získal africký gynekológ Denis Mukwege, ktorý sa stará o obete znásilnení a Nádja Murád, ktprá bojuje za práva jezídov čeliacich prenasledovaniu zo strany Islamského štátu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices