benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Od januára utiahnu kohútik s ropou. Ako sa to odrazí na cenách?

BRATISLAVA / Od januára bude prúdiť na svetové trhy menej ropy ako doteraz. Zhodli sa v tom najväčší producenti čierneho zlata, ktorí chcú týmto spôsobom zastaviť prepad cien z posledných týždňov. Rusko už teraz ale avizuje, že ťažbu začiatkom roka zníži podstatne menej, ako sa dohodlo s ropným kartelom OPEC. Prejaví sa menej ropy na trhu aj na cenách pohonných látok?

Krajiny vyvážajúce ropu si povedali dosť a od nového roka budú ťažiť menej. „Hlavným dôvodom je, že svetová ekonomika spomaľuje, to znamená, že dopyt po rope klesá a na trhu vzniká nadbytok ropy,“ vysvetľuje analytik Ronald Ižip.

Odrazilo sa to aj na jej cene, ktorá v porovnaní s októbrom klesla o takmer 30 percent. „Preto sme sa rozhodli od januára znížiť produkciu o približne 1,2 milióna barelov denne,“ informuje ruský minister pre energetiku, Alexander Novak.

Kohútiky na potrubiach sa tak už o niekoľko dní utiahne, prudkého zdraženia pohonných látok sa však nateraz netreba obávať. „Momentálne skôr prevládajú tlaky na zníženie cien pohonných motorových hmôt, ako na ich zvyšovanie. Preto by motoristi mohli zostať pokojní,“ dodáva Ižip.

Napriek tomu, vždy je priestor, aby boli ceny ešte o niečo nižšie. Recept prichádza z orientu. „Apelujem na jednotlivé krajiny, aby znížili dane na pohonné látky. Zbytočne tým zaťažujú nielen motoristov, no pre vyššie ceny energií samé strácajú konkurencieschopnosť,“ tvrdí saudskoarabský minister pre energetiku Chálid al-Falih.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Ide síce o veľmi sympatickú výzvu, no v otázke spotrebných daní máme čiastočne zviazané ruky. „Výška spotrebnej dane nie je úplne v našej moci. Existujú minimá, ktoré určuje Európska únia,“ dodáva analytik Radovan Ďurana. Upraviť by sme však mohli najmä daň z pridanej hodnoty, ktorá tiež citeľne dvíha cenu za benzín a naftu. Tieto čísla hovoria za všetko. „Z litra benzínu približne 70 centov odvedieme štátu z ceny 1,2 eura,“ vraví analytik Iness, Radovan Ďurana.

Znižovanie cien pohonných látok však nie je veľmi populárne. Jednak vyprázdňuje štátnu kasu a zároveň dáva na frak životnému prostrediu. Vyššia spotreba totiž znamená viac exhalátov v ovzduší.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices