Corbyn
Jeremy Corbyn. PHOTO: © European Union-EP.

Theresa May v ohrození. Jeremy Corbyn navrhuje hlasovať o vyslovení nedôvery premiérke

LONDÝN / Jeremy Corbyn dnes vyzve na hlasovanie o nedôvere v Therese May, ak ona neumožní hlasovať o brexite. Šéf labouristov oznámil popoludní, že bude požadovať okamžité hlasovanie o vedení premiérky, ale nedôjde k zvrhnutiu vlády, ak zlyhá.

Premiérka sa pokúša zastaviť rastúce povstanie vo svojej strane a kabinete v súvislosti s tým, čo má robiť s Brexitovým patom a zároveň zastaviť labouristov, ktorí sa ju snažia odstrániť z funkcie.

Len pár minút pred tým, ako sa premiérka minulý týždeň obrátila na poslancov na katastrofálnom bruselskom summite, šéf labouristov Corbyn povedal, že vyhlási hlasovanie o nedôvere voči premiérke. Rozhodne toto hlasovanie nebude o vyslovení nedôvery vlády, čo znamená, že nemôže vyvolať nové všeobecné voľby, ak premiérka prehrá.

Je pravdepodobné, že Theresa May prežije hlasovanie nedôvery, pretože jej spojenci prisľúbili, že ju podporia. Avšak v pondelok popoludní jeden zo zástupcov povedal pre The Sun: „Nikomu nie sme zaviazaní. Uvidíme ako sa situácia postupne vyvinie.“

Správy o vyslovení nedôvery prichádzajú v čase, keď pokračuje chaos v Westminstri. Osem ministrov uviedlo, že rozhodovanie o brexite by sa malo vrátiť do rúk poslancov, ale ostatní žiadali okamžitú prípravu na tvrdý brexit. Spojenec kabinetu premiérky, Geoffrey Cox, údajne povedal kolegom, že Theresa May bude preč od apríla. Ex-premiér Tony Blair obnovil útok na vládu a vyhlásil, že nové referendum by bolo jediným východiskom z uviaznutia.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

V pondelok popoludní premiérka požiada poslancov, aby nevynútili ďalšie referendum o brexite, „lebo ich nové hlasovanie neposunie o nič viac vpred, ako to posledné“. A to by „rozdelilo krajinu v momente, kedy by sme mali pracovať na tom, aby sme ju zjednotili“povedala premiérka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices