Šoférujete nevyspatí? Spací oblek vám odmeria mieru rizika

Únava je hlavnou príčinou každej piatej dopravnej nehody. Podľa odborníkov bdenie dlhšie ako 18 hodín môže obmedziť schopnosti vodiča do takej miery, ktorá je porovnateľná s prekročením povoleného množstva alkoholu v krvi.

Program pre mladých

S originálnym riešením prichádza automobilka Ford: na overenie schopnosti vodiča pokračovať v jazde napriek únave využíva špeciálne navrhnutý spací oblek. Umožňuje najmä mladým, aby si ho vyskúšali ako súčasť bezplatného tréningového programu Driving Skills for Life.

Okuliare simulujú mikrospánok

Spoločnosť investovala do vývoja spacieho obleku, ktorý umožňuje zažiť pocit účinku únavy. „Oblečenie“ je určené začínajúcim šoférom od 17 do 24 rokov. Pri výskume sa porovnávalo, ako sa prejavuje riadenie pri ospalosti a opitosti.

Podľa výsledkov výskumu Meyer‑Hentschel Institute, kde technologickú pomôcku vyvinuli, najmä mladí veľmi často podliehajú tzv. úmyselnému nedostatku spánku. Nútia sa zostať bdelí, aby stihli rušný spoločenský život, mohli dlho pracovať, naplno študovať alebo doháňať resty. Súčasťou obleku sú aj špeciálne okuliare, ktoré simulujú extrémne vyčerpanie vrátane mikrospánku – ako nekontrolovateľnú odpoveď na únavu.

Zmerajte si únavu!

Vodiči môžu šoférovať naslepo 10 sekúnd a viac, niekedy s otvorenými očami. Počas tohto času prejdú aj stovky metrov a neskôr si na to nedokážu spomenúť. Po pripojení k aplikácii pre smartfóny možno okuliare nastaviť tak, aby simulovali vypnutie mozgu, takže šofér na pol sekundy vlastne pred sebou nič nevidí. Intervaly sa následne predlžujú až na 10 sekúnd. Pri oblečení spolu so špeciálne navrhnutou čiapkou, vestou, popruhmi na ramená a členky – s hmotnosťou vyše 18 kilogramov – celkový efekt vytvorí jasnejší pohľad na mieru obmedzenia unavených šoférov. A teda aj na jej dôsledky. V USA spôsobujú väčšinu takýchto nehôd vodiči do 25 rokov a v Európe nie sú štatistiky veľmi odlišné.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Neriskujte, ale urobte toto:

Ak často jazdíte v noci a s nedostatkom spánku, mali by ste si vyskúšať test so spacím oblekom, ktorý vám jasne ukáže stupeň rizika. A čo by ste mali urobiť, keď cítite, že ste za volantom príliš unavení? Podľa odborníkov sú to tri veci:

  • Zastavte vozidlo hneď ako to bude bezpečné.
  • Na krátky čas (aspoň 30 – 60 minút) si pospite a potom vypite kofeínový nápoj.
  • Mali by ste byť osviežení a pripravení znovu vyraziť. Ak nie, potom je pravdepodobne čas prerušiť alebo zvoliť si inú cestu do cieľa.

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

Belgický Ford prepúšťal. Európska komisia poskytne peniaze pre prepustených

Európska komisia navrhla pomoc belgickému Fordu z prostriedkov Európskeho globalizačného fondu. Financie vo výške 570 945 eur …

Consent choices