pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Tri roky čítali hackeri správy európskej diplomacie. Zistili, z čoho má EÚ strach

BRUSEL / Hackerom sa tri roky darilo získavať informácie z diplomatickej komunikácie Európskej únie, informoval o tom denník The New York Times. Zistili okrem iného aj to, aké má Európska únia obavy z nepredvídateľného správania amerického prezidenta Donalda Trumpa, aké má problémy pri rokovaní s Ruskom a s Čínou i to, aký má strach z obnovenia iránskeho jadrového programu.

Narušenie komunikácie unijných diplomatov podľa amerického denníka odhalila spoločnosť Area 1, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. Podľa európskej únie sa hackerom nepodarilo preniknúť do správ, ktoré boli klasifikované ako dôverné alebo tajné.

Denník The New York Times s odvolaním na bezpečnostného experta firmy Area 1 uviedol, že metódy, ktoré hackeri v prípade diplomatov Európskej únie uplatnili sa podobajú tým, ktoré v minulosti používala čínska armáda. „Po desiatkach rokov skúseností s bojom proti čínskym kybernetickým operáciám…nie je pochýb, že táto kampaň bola spojená s čínskou vládou,“ uviedol odborník Blake Darche.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Hackeri sa dozvedeli okrem iného aj o priebehu júlového stretnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským kolegom Vladimirom Putinom v Helsinkách. Ďalšia správa, ku ktorej sa mali hackeri dostať údajne obsahuje detaily zo stretnutia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s predstaviteľmi Európskej únie. Najvyšší čínsky predstaviteľ podľa nej povedal, že sa nepodvolí šikane Washingtonu, aj keby to malo znamenať obchodnú vojnu, ktorá ublíži všetkým. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices