banka

Bankári sa netvária úplne optimisticky, aj slovenský stredoeurópsky tiger môže skrotnúť

BRATISLAVA / Čaká nás výrazný prepad, a to ekonomický. Vyzerá to naozaj tak, že ekonomika nemôže donekonečna len rásť. Streodeurópsky tiger Slovensko tak môže skrotnúť. V roku 2021 sa má prepadnúť skoro o percento. Nepríjemnú vešteckú guľu tentoraz vytiahli bankári z Národnej banky a tí sa nezvyknú až tak mýliť.

Máme sa najlepšie od krízy. Nezamestnanosť je na minimách a vo väčšine firiem rastú aj platy. A ani to zdražovanie zatiaľ nie je vražedné. Lacné sú aj pôžičky. No sveta žiť. Nejaký čas to tak aj bude pokračovať. Automobilový priemysel nás ťahá už dlho. Prežil krízu v roku 2009 a teraz bez väčších problémov aj emisnú skúšku. „Nakoľko nové modely spĺňali štandard, nedošlo tak k prepadu,“ uviedol guvernér Národnej banky Jozef Makúch.

Vďaka tomuto by mali rásť najbližšie tri roky aj mzdy, a to v rozpätí od troch do štyroch percent. Na päť a pol percentnú úroveň by sa mala dostať aj nezamestnanosť. Je dobre a bude ešte dobre. Nič v však netrvá večne. V roku 2021 príde až k percentuálnemu prepadu. O tri roky príde k výraznému prepadu rastu našej ekonomiky.

Naše otvorené hospodárstvo môže citlivo zareagovať na brexit, ktorý nestraší len nás samozrejme. „Už tu máme dôkazy o tom, že podniky zadržiavajú investície. Minimálne do momentu, keď dostaneme jasnejšiu predstavu, ako to bude,“ povedal analytik CMC markets Michael Hewson.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Nepomáhajú ani rôzne výmysly amerického prezidenta Trumpa. Naťahovačky s Európou, ale najmä Čínou, neprajú globálnemu obchodu. „Hospodárske a obchodné tímy Číny aj Spojených štátov teraz zintenzívňujú spoluprácu a konzultácie. Dúfame, že dokážeme spoločným úsilím dosiahnuť kompromisy,“ povedal hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí Lu Kang.

Práve preto centrálna banka opäť pripomína, že teraz v dobrých časoch, by sa mala vláda sústrediť na dôležité reformy a konsolidáciu verejných financií. Nikto nemá vešteckú guľu, ale NBS to vychádza, aj predpoveď posledný rok na tento. „Nedošlo k výrazným zmenám ako pred rokom,“ hovorí viceguvernér Národnej banky Ľudovít Ódor.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices