plast
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament a členské štáty EÚ súhlasia so zákazom používania plastov

BERLÍN – Zástupcovia Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ v stredu súhlasili so zákazom používania jednorazových plastových príborov, tanierov, slamiek či vatových tyčiniek. Rozhodli sa tak na základe odporúčaní výkonnej rady zameranej na oblasť znečisťovania morí.

„Keďže máme situáciu, že jeden rok si donesiete domov rybu v plastovej taške a na ďalší rok prinesiete túto plastovú tašku v rybe, musíme konať rýchlo,“ uviedol Karmenu Vella, komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo.

Európska komisia odhaduje, že takmer 60 percent z 28,4 milióna ton plastového odpadu, ktorý v únii vyprodukujú každý rok, predstavujú plastové obaly. Nemecká organizácia NABU predpokladá, že zákaz oslobodí Nemecko od približne 386 000 ton plastového odpadu.

Po prijatí zákazu budú mať krajiny dva roky na obmedzenie používania plastových produktov, medzi ktoré budú patriť aj nápojové miešadlá, držiaky na balóny, polystyrénové nádoby na jedlo a nápoje. PET fľaše predávané v EÚ budú musieť od roku 2025 obsahovať najmenej 25 percent recyklovaného plastu a od roku 2030 až 30 percent.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

EÚ takisto chce spolupracovať s výrobcami na informovaní zákazníkov o prítomnosti plastov vo vlhčených utierkach a cigaretových filtroch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices