utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

OSN schválilo migračný pakt a pakt o utečencoch. Ich ciele sa líšia v týchto bodoch

BRATISLAVA / Valné zhromaždenie OSN schválilo v stredu globálny migračný pakt. Za jeho ratifikáciu hlasovalo 152 krajín. Päť krajín – Česko, Izrael, Maďarsko, Poľsko a USA bolo proti. Dvanásť krajín sa hlasovania zdržalo, medzi nimi aj Slovensko. Pred pár dňami sa hlasovalo ale aj o pakte o utečencoch.

Pre tento dokument sa na Slovensku rozhoreli vášne, politici sa prebiehali v tom, kto bude najväčším ochrancom našej vlasti pred hordami migrantov, ktoré len čakajú na to, kým sa to odhlasuje. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák preto aj podal demisiu, z ktorej však nakoniec nič nebolo.

Globálny pakt o migrácii

Tento pakt nie je o tom, aby musela Európa odstraňovať ploty, ktorými sa obkolesuje. V skutočnosti rieši pohyb ľudí po celom svete, ktorého súčasťou sú aj Slováci. Migranti sú totiž aj tí, ktorí chodia od nás za prácou do Rakúska, Nemecka, Británie alebo Spojených štátov.  Dokument OSN má pomôcť lepšie organizovať prúdenie ľudí medzi krajinami, posilniť práva migrantov, zabezpečiť možnosti pre legálnu migráciu a eliminovať nelegálne prekračovanie hraníc.

To, že Slovensko pri tom nebolo, dnes Miroslav Lajčák komentoval týmito slovami. „Myslím si, že je chybou byť za rokovacím stolom, najmä ak je to téma, ktorá sa nás týka a na ktorú máme vlastný názor. Vlastným rozhodnutím sme sa vyradili z toho, aby náš hlas bolo počuť. Ublížili sme sami sebe. 164 štátov tam bolo, my nie. Rozhodli sme sa, že budeme v menšine krajín, ktoré hovoria, že nebudeme súčasťou hľadania riešení.“

Bez nejakej väčšej pozornosti pritom pred pár dňami prešiel valným zhromaždením iný globálny pakt, ktorý je naozaj o utečencoch.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Globálny pakt OSN o utečencoch

Za hlasovalo 181 štátov, vrátane Slovenska, proti boli len Spojené štáty a Maďarsko. Aj tento pakt je rovnako právne nezáväzný ako pakt o migrácii, no venuje sa špeciálne ľuďom, ktorí musia zo svojich krajín utekať pred vojnou, násilím alebo prenasledovaním. Jeho cieľom je získať väčšiu pomoc a podporu pre takéto krajiny, aby z nich ľudia utekať nemuseli.  

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices