pekar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Spor o buchty. Komu bude patriť ochranná známka?

BRATISLAVA / Spišské párky, Skalický trdelník, či Bratislavské rožky. Naše tradičné špeciality, ktoré určite dobre poznajú všetci Slováci a radi sa nimi hrdíme aj pred zahraničnými návštevami. Ich originalitu zaručuje aj Európska komisia v podobne ochrannej známky. Patriť by tam mohli aj Muránske buchty. Obec a pekárka sa nevedia dohodnúť.

Slovensko sa môže pýšiť 19 produktami, ktoré nosia ochrannú známku a ich originalitu zaručuje Európska komisia. Patrí medzi ne napríklad Žitavská paprika, Stupavské zelé, tradičné korbáčiky zo Zázrivej či Lovecká a Liptovská saláma.

Do tejto elitnej skupiny slovenských výrobkov by mohli patriť aj Muránske buchty. Na Gemeri sa však výrobcovia tradičných buchiet dostali do sporu o ochrannú známku. Či bude patriť obci, alebo mladej pekárke, ktorá ich tiež začala piecť.

Buchty na súde

V spore už dvakrát rozhodol súd. V prospech aj v neprospech jednej či druhej strany. Riešenie by však bolo, ak by sa obe strany dohodli a zaregistrovali si buchty medzi chránené zemepisné označenia. „Je to len vítané, lebo Slovensko si zaslúži viacej výrobkov. Pokiaľ sú naozaj takéto nápady, je tam tá tradícia a naozaj to charakterizuje aj históriu Slovenska, alebo daný región, treba len požiadať Úrad pre metrológiu, ktorý robí tú základnú evidenciu. Registráciu potom žiada o vyjadrenie nás a takto to ide na Európsku komisiu,“ vysvetľuje proces Jozef Bíreš, riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy.

Viac..  Komisia prijíma opatrenia na podporu biotechnológie a biovýroby v EÚ

Buchty by tak potom mohli piecť rôzni výrobcovia. Podobne, ako je to napríklad u spišských párkov. Rôzni producenti ich vyrábajú, no podľa presne špecifikovanej tradičnej receptúry, tak, aby spišské párky boli spišskými párkami.

Zo sporu spolupráca

V prípade, že by bola registrovaná receptúra Muránskych buchiet, po splnení podmienok, by ich mohol piecť ktokoľvek. No už pod názvom, ktorý by bol registrovaný a chránený. „Naši inšpektori tam vycestujú a tá charakteristika výrobku, ktorú on predloží overia a pokiaľ je to tak, ten certifikát sa vydá,“ hovorí Bíreš.

Spor by tak mohol prerásť do spolupráce a rozvoja tohto pomerne chudobného regiónu. Navyše Slovensko by malo o ďalší registrovaný výrobok navyše. Čo by slovenskí potravinári určite privítali, pretože podľa profesora Bíreša je takýchto pravých slovenských výrobkov stále málo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices