Porosenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko. PHOTO: © European Union-EP.

Koniec stanného práva na Ukrajine

KIJEV / Po 30-tich dňoch sa na Ukrajine končí stanné právo, vyhlásené po incidente v Kerčskom prielive. Stav vyššej pohotovosti platil pre ukrajinskú armádu a vo viacerých častiach krajiny.

Opatrenie bolo v platnosti v desiatich regiónoch Ukrajiny na pobreží Čierneho mora a na hraniciach s Ruskom, Bieloruskom a Moldavskom. Stanné právo bolo vyhlásené potom, ako ruské námorné sily v novembri zadržali 3 ukrajinské lode a 24 nármoníkov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že dúfa, že západné krajiny odhovoria Ukrajinu od akýchkoľvek „provokácií.“

Počas stanného práva boli ukrajinské ozbrojené sily uvedené do bojovej pohotovosti a boli zvolaní aj vojaci v zálohe. Ruskí občania mužského pohlavia vo veku od 16 do 60 rokov mali počas stanného práva zákaz vkročiť na územie Ukrajiny.

Prezident Petro Porošenko podľa portálu BBC už dávnejšie vyhlásil, že neplánuje predĺžiť trvanie stanného práva s výnimkou prípadného celoplošného útoku zo strany Ruska.

Pred mesiacom došlo ku konfliktu námorných síl oboch krajín pri Kryme, ktorý Rusko obsadilo v roku 2014 a vyhlásilo za svoje teritórium. 

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Ruskí námorníci spustili paľbu a zadržali tri ukrajinské lode s tvrdením, že nelegálne vkročili do ruských vôd. Ukrajina vyhlásila, že jej lode nepotrebujú ruské povolenie na to, aby prešli cez prieliv.

Minulý týždeň bol na návšteve Ukrajiny britský minister obrany Gavin Williamson a vyhlásil, že Spojené kráľovstvo vyslalo do regiónu na podporu Ukrajiny jednu loď Royal Navy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices