Tibor Navracsics
Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics. PHOTO: © European Union.

Komisia predstavuje opatrenia zamerané na dlhodobejšiu podporu a ochranu kultúrneho dedičstva

Pri príležitosti uzavretia Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 na viedenskej konferencii #EuropeForCulture Komisia zdôraznila viacero opatrení v tejto oblasti.

V rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 sa vyše 6,2 milióna ľudí zapojilo do viac ako 11 700 podujatí v 37 krajinách. S cieľom zabezpečiť trvalý dosah tejto iniciatívy aj po roku 2018 Komisia predstavila 60 opatrení zameraných na dlhodobejšiu podporu a ochranu kultúrneho dedičstva.

Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics povedal: Som hrdý, že Európsky rok kultúrneho dedičstva úspešne oslovil milióny ľudí v celej Európe aj za jej hranicami. Teraz treba zaistiť kontinuitu tohto posolstva, pretože kultúrne dedičstvo nie je len o minulosti – je to kľúč k budovaniu súdržnej a odolnej Európy zajtrajška. V európskom akčnom rámci pre kultúrne dedičstvo predstavujeme celú škálu iniciatív, aby sme kultúrne dedičstvo čo najlepšie využili na podporu hospodárskeho rastu, budovanie silných komunít a posilnenie vzťahov s partnermi po celom svete.“

Spomínaný rámec ohlásený v európskej stratégii pre kultúru, ktorú Komisia prijala v máji, uvádza konkrétne kroky, ktoré prispejú k skutočnej zmene nášho prístupu k využívaniu, ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Európy.

Rámec delí opatrenia na päť tematických oblastí. Prebiehať budú v najbližších dvoch rokoch a zahŕňajú napríklad:

1. Kultúrne dedičstvo inkluzívnej Európy: účasť a prístup pre všetkých

V roku 2019 Európska komisia odštartuje projekt #WeareEuropeForCulture, z ktorého sa budú financovať dočasné „pop-up“ výstavy vo verejných priestranstvách predstavujúce ľudské príbehy a predmety spojené s kultúrnym dedičstvom. Cieľom je osloviť tých, ktorí inak zvyčajne neprichádzajú do styku s kultúrnym dedičstvom.

2. Kultúrne dedičstvo udržateľnej Európy: inteligentné riešenia pre súdržnú a udržateľnú budúcnosť

Nová iniciatíva EÚ pod hlavičkou „Európske hlavné mesto inteligentného cestovného ruchu“ odmeňuje inovačné a inteligentné riešenia európskych miest v tejto sfére. V roku 2019 sa týmto titulom popýšia Helsinki a Lyon. Ocenenie má európskym mestám poskytnúť platformu na spoluprácu a šírenie osvedčených postupov.

3. Kultúrne dedičstvo odolnej Európy: ochrana ohrozeného dedičstva

Spoločné výskumné centrum Komisie začne od roku 2019 vyvíjať nový prístup k podpore obnovy existujúcich historických budov v rámci projektu iRESIST+. Cieľom je pomôcť zvýšiť ich odolnosť voči zemetraseniam a energetickú hospodárnosť.

4. Kultúrne dedičstvo inovačnej Európy: mobilizácia poznatkov a výskumu

EÚ bude naďalej podporovať rozvoj špecializovaných zručností a schopností, ako aj posilňovať riadenie a prenos vedomostí v sektore kultúrneho dedičstva, aj v rámci programu Erasmus+. Zámerom je zmapovať zručnosti, ktoré by sa mohli vytratiť, získať štatistické podklady, vymedziť profily povolaní a vytvoriť rámce na zvyšovanie povedomia a zatraktívnenie remesiel, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva, pre mládež.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

5. Kultúrne dedičstvo pre silnejšie globálne partnerstvá: posilňovanie medzinárodnej spolupráce

EÚ v rámci programu Horizont 2020 zakladá medzinárodnú sieť inovácie a diplomacie v oblasti kultúrneho dedičstva. Jej expertíza pomôže tretím krajinám v ochrane kultúrneho dedičstva formou školení a umožní vznik inovačných riešení presne na mieru konkrétnym regiónom (krajiny európskeho susedstva, Latinská Amerika, Afrika, Ázia).

Nová aplikácia na objavovanie kultúrnych bodov záujmu

Komisia na konferencii #EuropeForCulture Conference 6. – 7. decembra taktiež prezentuje svoju novú mobilnú aplikáciu Cultural Gems („kultúrne klenoty“) a odovzdáva osobitnú cenu eTwinning za kultúrne dedičstvo. Zvíťazili dva projekty – Monumental Europe (Monumentálna Európa) a MATH 3.0 Amazing Trip through History (Matematika 3.0 – úžasná cesta dejinami), vďaka ktorým môžu študenti objavovať kultúrne dedičstvo Európy v rámci interkulturálnych a kolaboratívnych projektov.

Kultúrne klenoty sú platformou, ktorá komunitám miest aj obcí umožňuje odhaliť svoje kultúrne tajomstvá a návštevníkom i miestnym objavovať zaujímavosti zo sveta kultúry a kreativity mimo vyšliapaných chodníkov. Zahŕňa praktickú interaktívnu mapu so zameraním na kultúru a kreativitu, ako aj herné prvky na zapojenie používateľov. Aplikácia vzišla z projektu Monitor kultúrnych a tvorivých miest, ktorý Komisia spustila v roku 2017. Monitor porovnáva a hodnotí výsledky 168 miest v 30 európskych krajinách na základe kvantitatívnych aj kvalitatívnych údajov. Monitor aj mobilnú aplikáciu vytvorilo Spoločné výskumné centrum (interný vedecký útvar Komisie) na podporu miestnych tvorcov politík pri využívaní kultúry v prospech inovácie, tvorby pracovných miest a sociálnej súdržnosti.

Súvislosti

Cieľom tohto jedinečného tematického roka Junckerovej Komisie bolo zvýšiť povedomie o sociálnom a hospodárskom význame európskeho kultúrneho dedičstva. Vôbec prvý európsky akčný rámec pre kultúrne dedičstvo bude teraz v najbližších dvoch rokoch koordinovať úsilie o podporu a ochranu dedičstva, najmä prostredníctvom programov a politík EÚ. Zároveň však môže inšpirovať regióny a mestá alebo kultúrne organizácie a siete, ktoré chcú prísť s vlastnými opatreniami. Rámec vznikol so zapojením členských štátov EÚ, Európskeho parlamentu, organizácií občianskej spoločnosti, subjektov kultúrneho priemyslu a medzinárodných organizácií ako Rada Európy či UNESCO.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices