mobil
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Jednotný digitálny trh: Čo sa EÚ podarilo v roku 2018?

Cestovanie, nakupovanie a volania po EÚ bez prekážok a prirážok. Takto si jednotný digitálny trh predstavuje Európsky parlament. Prečítajte si, čo sa podarilo v roku 2018 a čo očakávame.

Koniec automatického presmerovávania pri online nákupoch

Od 3. decembra tohto roku by vás už nemalo obmedzovať geografické blokovanie (geoblokovanie) a presmerovávanie na miestne verzie webových stránok. Tento rok vo februári totiž poslanci prijali nariadenie, ktoré obchodníkom ukladá povinnosť, aby pre všetkých zákazníkov zabezpečili rovnaký prístup k svojmu tovaru bez ohľadu na to, odkiaľ sa zákazník prihlasuje.

Ľudia nakupujúci na internete sa už nebudú stretávať s diskrimináciou, akou je napríklad presmerovanie na slovenskú verzie stránok, kde sa však hľadaný výrobok nemusí nachádzať. Nové pravidlá sa týkajú domácich spotrebičov, elektroniky, oblečenia, hotelov, prenájmov a lístkov na koncerty.

Lepšie doručovanie balíkov zo zahraničia

S rozvojom digitálneho trhu v EÚ je potrebné zlepšovať aj podmienky pre doručovanie objednaných tovarov a ochranu spotrebiteľov. V marci 2018 prijal parlament nariadenie, ktoré by malo vniesť väčšiu transparentnosť do cien poštovného a zrušiť tak prekážky, s ktorými sa stretávajú zákazníci i webshopy pri online obchodovaní. Toto nariadenie vstúpilo do platnosti v máji 2018.

Prístup k vášmu platenému obsahu v celej EÚ

Viac ako polovica – konkrétne 53% Európanov – sleduje filmy a seriály online viac ako raz za týždeň. Ak medzi nich patríte aj vy, tak od apríla 2018 môžete svoj online obsah, ktorý ste si predplatili doma, sledovať v hociktorej inej krajine EÚ, či už počas letnej dovolenky v Chorvátsku alebo lyžovačky v Alpách. Od prvého apríla platí nové nariadenie o prenosnosti digitálneho predplateného obsahu. Každý, kto si ho predplatil u poskytovateľa služieb vo svojej krajine, má vďaka tomuto nariadeniu prístup k svojmu obsahu v ktorejkoľvek inej krajine EÚ.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

WiFi na verejných miestach zdarma

Verejné priestory a centrá spoločenského diania majú vďaka programu WiFi4EU možnosť zaviesť prístup na internet zdarma. Počas roka 2018 sa mohli záujemcovia hlásiť o peniaze z fondov EÚ. Cieľom tohto programu je vybaviť do roku 2020 viac ako šesťtisíc obcí naprieč EÚ bezplatným vysokorýchlostným bezdrôtovým pripojením na internet. Doteraz sa prihlásilo viac ako 21 700 obcí, v decembri boli vybratí „víťazi“, kde sa v roku 2019 začne inštalácia.

Lacnejšie medzinárodné hovory a podpora sietí 5G

V novembri poslanci schválili takzvaný telekomunikačný balík, ktorý od 15. mája 2019 zavedie cenové limity pre medzinárodné hovory a SMS správy rámci EÚ. Táto legislatíva obsahuje aj opatrenia na podporu výstavby infraštruktúry pre najmodernejšie siete piatej generácie (5G) tak, aby ju mohli Európania využívať najneskôr v roku 2020.

GDPR

Od 25. mája začalo platiť všeobecné nariadenie ochrany údajov – GDPR. Jeho cieľom je chrániť súkromie ľudí online a zjednotiť pravidlá pre firmy, ktoré nakladajú s osobnými údajmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices