merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Nemecko bude presadzovať globálne riešenia medzinárodných problémov

BERLÍN – Nemecko bude aj v roku 2019 naďalej presadzovať globálne riešenia medzinárodných problémov a tiež musí prevziať väčšiu zodpovednosť vo svete. Vo svojom novoročnom prejave, ktorý v krajine odvysielali, to tvrdí kancelárka Angela Merkelová. Politička za takéto problémy označila napríklad zmeny klímy, riadenie migrácie a boj s terorizmom a podľa nej je k nim potrebné zaujať multilaterálny postoj.

„Chceme vyriešiť tieto otázky vo vlastnom záujme a najlepšie tak môžeme urobiť, ak zvážime záujmy druhých. To je lekcia z dvoch svetových vojen minulého storočia. Ale toto presvedčenie už dnes nezdieľa každý a istoty medzinárodnej spolupráce sú pod tlakom,“ uvádza Merkelová v príhovore, ktorého text vopred zverejnila jej kancelária. „V takejto situácii sa musíme opäť postaviť, argumentovať a bojovať za naše presvedčenie. A v našom vlastnom záujme musíme prevziať väčšiu zodpovednosť,“ dodala.„Chceme vyriešiť tieto otázky vo vlastnom záujme a najlepšie tak môžeme urobiť, ak zvážime záujmy druhých. To je lekcia z dvoch svetových vojen minulého storočia. Ale toto presvedčenie už dnes nezdieľa každý a istoty medzinárodnej spolupráce sú pod tlakom,“ uvádza Merkelová v príhovore, ktorého text vopred zverejnila jej kancelária. „V takejto situácii sa musíme opäť postaviť, argumentovať a bojovať za naše presvedčenie. A v našom vlastnom záujme musíme prevziať väčšiu zodpovednosť,“ dodala.

Merkelová tiež uviedla, že Nemecko bude v Organizácii Spojených národov, v ktorej Bezpečnostnej rade bude od 1. januára na dva roky nestálym členom, presadzovať „medzinárodné riešenia“. Podotkla, že krajina investuje viac do humanitárnej pomoci a obrany a že Berlín chce, aby bola Európska únia „robustnejšia a viac schopná robiť rozhodnutia“.

V otázkach domácich záležitostí Merkelová uznala, že Nemci mali tento rok veľké ťažkosti s jej súčasnou vládou, ktorá sa od marcového vymenovania potýkala s vnútornými konfliktami. „Bol to nesmierne náročný politický rok,“ skonštatovala politička. Ako uviedla, svojím októbrovým oznámením, že sa už v ďalšom funkčnom období nebude uchádzať o post kancelárky, pripravila pôdu pre „nový začiatok“. Merkelová, ktorá tento rok skončila na poste predsedníčky vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), tvrdí, že plánuje zostať kancelárkou po zvyšok jej funkčného obdobia, ktoré by malo trvať do roku 2021. Otázne je, či to tak dlho bude trvať, okrem iného aj pre napätie vo vládnej koalícii, pripomína agentúra AP.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

„Demokracia žije zo zmeny. Budujeme na tom, čo nám zanechali naši predchodcovia, a utvárame veci v súčasnosti pre tých, čo prídu po nás,“ dodala politička v príhovore.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices