OBSE
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko prevzalo štafetu na čele v OBSE

Slovensko dnes (1. januára 2019) prevzalo predsednícku štafetu na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Po celý tento rok tak bude udávať tón najväčšej regionálnej bezpečnostnej organizácii na svete, ktorá zahŕňa 57 účastníckych a 11 partnerských štátov na troch kontinentoch.

Slovensko ako predsednícka krajina bude počas nadchádzajúceho obdobia reprezentovať OBSE navonok. Funkcie úradujúceho predsedu OBSE sa ujal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Ten zároveň oficiálne predstaví slovenské predsednícke priority vo viedenskom sídle organizácie 10. januára 2019.

Počas predsedníckeho obdobia bude Slovensko organizátorom a spoluorganizátorom zhruba 50 podujatí na rôznej úrovni. Približne polovica z nich sa bude konať v Bratislave a okolí. V lete 2019 sa uskutoční neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí OBSE. Vrcholným predsedníckym podujatím a rozsahom najväčším podujatím v moderných dejinách SR bude Ministerská rada OBSE v decembri 2019 s očakávanou účasťou asi 70 národných delegácií.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Na Slovensku sa zároveň uskutoční 12 profilových medzinárodných konferencií na najvyššej úrovni. Ich témami budú napríklad antisemitizmus, násilný extrémizmus a radikalizácia, ekonomicko-environmentálne aspekty, kybernetická bezpečnosť alebo správa a reforma bezpečnostného sektora.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices