europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prvý polrok 2019 v Európskom parlamente bude nabitý udalosťami

Eurovoľby, brexit, obchodné dohody, dlhodobý rozpočet EÚ. Prvý polrok 2019 bude pre Európsky parlament nabitý udalosťami.

Európske voľby 2019

Od 23. do 26. mája sa budú konať voľby do Európskeho parlamentu. Na Slovensku bol ich dátum stanovený na sobotu 25. mája. Po brexite si budú Európania voliť 705 poslancov (dnes ich je 751). Slovensko dostane po prerozdelení o jedného europoslanca viac, po novom ich bude dokopy 14. Novozvolení poslanci potom zvolia predsedu Európskej komisie, vyberú ho spomedzi tzv. spinzenkadidátov nominovaných európskymi politickými stranami.

Budúcnosť Európy

Poslanci budú pokračovať v debatách o budúcnosti Európy s lídrami ďalších členských štátov. Úvodom roka 2019 pred nimi pléne vystúpia premiéri Španielska Pedro Sanchez, Fínska Juha Sipilä a Talianska Giuseppe Conte.

Brexit

V marci 2019 sa očakáva odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Dohodu o podmienkach brexitu ešte bude musieť odobriť Európsky parlament.

Dlhodobý rozpočet EÚ

Parlament už stanovil svoje priority pre dlhodobý rozpočet EÚ – viacročný finančný rámec, ktorý pokrýva obdobie na roky 2021-2027 a teraz tlačí na Radu ministrov, aby sa mohli začať rokovania. Poslanci by chceli dospieť k dohode ešte pred májovými európskymi voľbami. Ak by sa dohoda dosiahla až po nich, za následky by to mohlo mať oneskorenie dôležitých projektov a stratu pracovných miest, ktoré s nimi súvisia.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Autorizácia pesticídov

V januári sa bude hlasovať o správe osobitného výbor pre pesticídy. Jeho členovia žiadajú vyššie štandardy, ktoré by zabezpečili väčšiu ochranu zdravia ľudí a zvierat i životného prostredia.

Obchodné dohody

V marci sa bude parlament zaoberať obchodnými dohodami so Singapurom a Mexikom. Singapur je pre EÚ jedným z jej kľúčových partnerov, pôsobí tu viac ako desaťtisíc európskych firiem. Dohoda s touto krajinou odstráni takmer všetky clá a zjednoduší vzájomný obchod. Dohoda s Mexikom prinesie výhody pre európskych vývozcov hydiny, syra, čokolády a cestovín.

Strategická komunikácia

Počas januárového plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať o tom, ako zlepšiť strategickú komunikáciu EÚ v časoch, keď sú občania vystavení propagande z tretích krajín. EÚ chce podporiť mediálnu gramotnosť a podporovať nezávislú a investigatívnu žurnalistiku.

Whistleboweri

Poslanci budú pokračovať v práci na návrhoch na ochranu whistleblowerov. Táto téma sa sa ukázala ako dôležitá po škandáloch ako Dieselgate, LuxLeaks Panama Papers a Cambridge Analytica.

O dac

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices