dialnica
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koniec bezplatných diaľníc v Nemecku. V roku 2020 si vodiči siahnú do peňaženiek

MNÍCHOV / Nemecká vláda schválila na diaľniciach poplatky pre osobné autá. Mýto by tak malo byť zavedené najskôr v októbri 2020. O rozhodnutí vlády a parlamentu informoval minister dopravy, ktorý o poplatkoch informoval aj na sociálnej sieti.

Mýto pre osobné autá schválila najskôr nemecká vláda v januári 2017, a potom ho do konca marca odsúhlasili obe komory parlamentu. Pôvodne sa počítalo s tým, že sa poplatky na diaľniciach zavedú v priebehu roka 2018 alebo 2019. Nakoniec ale došlo k odkladu. Vodiči by mali definitívne začať platiť v októbri 2020.

„Prajem Vám šťastný Nový rok! Rok 2019 začína dobrou správou. Mýtne poplatky pre osobné autá vstúpia do platnosti v októbri roka 2020,“ napísal minister Andreas Scheuer na Twitteri. „Finančný a hospodársky rámec predpísaný Spolkovým snemom bude dodržaní,“dodal.

Nemecko sa snažilo o zavedenie mýta pre autá už dlhší čas. Vzhľadom k odporu Európskej komisie a ostatných členských štátov EÚ, ho ale vláda schválila až v roku 2017, a to v inej podobe ako presadzovala.

Namiesto pôvodne navrhovaných variant diaľničných známok za 5, 10 a 15 eur, nový variant zavádza 10- dňový poplatok v rozmedzí 2,5 až 25 eur. Dvojmesačný poplatok bude v rozmedzí 7 až 50 eur. Konkrétna výška krátkodobého poplatku závisí na ekologickej spôsobilosti jednotlivého vozidla.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Ministerstvo dopravy v príspevku na Twitteri uviedlo, že diaľničné poplatky predstavujú zmenu systému z financovania daňových poplatníkov na financovanie užívateľov. Ako uviedli podľa grafiky – “ Kto to používa ten bude aj platiť.“

Na kritiku majú susedné krajiny dôvod

Niektoré susedné krajiny zavedenie mýta rázne kritizovali, pretože tvrdia, že je nastavené diskriminačne. Rakúsko kvôli tomu Nemecko zažalovalo. Dôvodom je najmä to, že mýto bude platiť najmä zahraniční vodiči. Hoci nemeckí vodiči budú mýto platiť tiež, daň z motorových vozidiel sa im práve zníži o túto čiastku. Tú už ministerstvo pripisuje na rozvoj dopravnej infraštruktúry. Európska komisia nakoniec ale námietky Rakúska zamietla.
Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices