farmari
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Britskí farmári vyzývajú poslancov, aby predišli brexitu bez dohody

LONDÝN – Odborové organizácie britských farmárov vyzývajú poslancov, aby predišli možnosti, že Británia odíde z Európskej únie bez dohody. Farmári argumentujú, že takýto odchod by mohol mať katastrofálny vplyv na britský sektor potravinárstva a poľnohospodárstva.

Štyri odborové organizácie zverejnili list britským poslancom vo štvrtok, čiže len niekoľko dní pred tým, ako zákonodarcovia budú hlasovať, či akceptujú dohodu o podmienkach brexitu z dielne premiérky Theresy Mayovej.

Odborové organizácie sa obávajú, že britská vláda by mohla jednostranne znížiť clá, aby udržala pod kontrolou rast cien potravín, „čo by viedlo k otvoreniu trhu Veľkej Británie pre dovoz potravín produkovaných na základe nižších štandardov ako potraviny vyrábané britskými farmármi“.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

V liste odborárov sa konštatuje, že „existuje veľmi reálne riziko, že neriadený brexit povedie k okamžitej závislosti na dovoze, pričom mnohé britské farmy budú zápasiť o prežitie“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices