opatrovatelka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenky strácajú záujem o prácu opatrovateliek v Rakúsku

BRATISLAVA / Počet slovenských žien, ktoré pracujú v susednom Rakúsku ako opatrovateľky, klesá. S odstupom desaťročia sa karta výrazne obracia a v súčasnosti je v Rakúsku už viac opatrovateliek z Rumunska. S novými faktami prichádzajú vedci zo Slovenskej akadémie vied, ktorý vykonali rozsiahly výskum.

Slovenskí vedci vykonali rozsiahly prieskum zameraný na slovenské opatrovateľky pracujúce v Rakúsku a to v rokoch 2003-2016.„Pozvoľne po roku 2015 sledujeme mierny pokles počtu opatrovateliek zo Slovenska v Rakúsku. Už od roku 2017 je viacej opatrovateliek v Rakúsku s rumunskou národnosťou,“ tvrdí vedec SAV, Miloslav Bahna.

Vedci zistili, že vek Slovenky pracujúcej ako opatrovateľka v Rakúsku je cez štyridsať. Mnohé sa ako opatrovateľky zamestnajú až po päťdesiatke. „Ďalší aspekt toho, že tá odmena je veľmi nízka a stále je veľmi nízka. V podstate na to ako rastú životné náklady, aké sú náklady na sprostredkovanie práce, ktoré ony platia agentúram a podobne je na mieste, že nie sú spokojné s odmenou,“ hovorí vedkyňa SAV, Martina Sekulová. „Vieme povedať, že ten čistý príjem v roku 2016 bol zhruba 840 eur v priemere,“ dodáva Bahna.​

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices