zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 1. týždňa 2019

INFLÁCIA V EUROZÓNE V DECEMBRI VÝRAZNE SPOMALILA

NEMECKO: Vo finále nemecký index PMI vo výrobe bol v súlade s prvým odhadom na úrovni 51,5 bodu. To znamená, že oproti novembru klesla výroba o -0,3 bodu.

Nemecká miera nezamestnanosti v záverečnom mesiaci vlaňajška skončila na úrovni 5 %, čo znamená, že sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nezmenila.

EUROZÓNA: Rovnaký scenár ako v Nemecku mal aj výrobný index PMI v eurozóne. Finalizácia indexu bola v stopercentnej zhode s prvotným odhadom na úrovni 51,4 bodu, čo je zníženie o -0,4 bodu v porovnaní s predošlým mesiacom.

„V eurozóne medzi najzaujímavejšie makro čísla patrila samozrejme inflácia. Tá v decembri medziročne vzrástla o 1,6 %, pričom trhy očakávali rast o niečo rýchlejší [o 1,7 %]. Spotrebiteľské ceny v menovom bloku tak spomalili svoju dynamiku rastu, nakoľko v novembri rástli o 2 %. Jadrová inflácia v eurozóne v záverečnom mesiaci vlaňajška stagnovala na úrovni jedného percenta. Spomalil aj rast cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI]. Ceny priemyselníkov v eurozóne v decembri medziročne vzrástli o 4 % [v novembri o 4,9 %], no trhový konsenzus odhadoval rast o 4,2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Zverejnené boli aj decembrové finálne čísla indexov PMI [indexy nákupných manažérov]. Oproti prvému odhadu index PMI v službách a aj kompozitný index klesli o -0,2 bodu na 51,2 bodu, resp. 51,1 bodu.

USA: Aj za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený PMI index vo výrobe. Tam si v decembrovej finalizácii mierne pohoršil [o -0,1 bodu] oproti prvému odhadu na 53,8 bodu. No oproti novembru nastal výraznejší pokles, ako v prípade európskych indexov, a to o -1,5 bodu.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Index podnikateľskej nálady v americkom priemysle (teda index ISM) dosiahol v decembri len 54,1 bodu, a teda oproti novembru sa znížil až o -5,2 bodu. Trhový konsenzus síce počítal so znížením hodnoty tohto indexu, no nie až tak výrazným. Nálada amerických podnikateľov sa tak podľa ISM indexu nachádza na 2-ročných minimách a negatívne vyznieva aj štruktúra indexu. Index nových objednávok totiž klesol pod index zásob, čo znamená, že nové objednávky nepribúdajú resp. pribúdajú pomaly a zásoby v podnikoch naopak rastú. To signalizuje spomaľovanie americkej ekonomiky.

Pozitívne prekvapenie priniesli oficiálne vládne štatistiky NfP [NonFarm Payrolls – zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora]. Zamestnanosť v decembri vzrástla o 312 tisíc pracovných miest, pričom trhy očakávali len 184 tisíc pracovných pozícií. Tento výsledok už naznačovali priaznivé čísla podľa reportu ADP. Napriek tomu miera nezamestnanosti v záverečnom mesiaci vlaňajška mierne vzrástla, a to o 0,2 p. bodu na 3,9 %. Priaznivejšie ako trh odhadoval sa ale vyvíjala priemerná hodinová mzda. Tá v decembri medziročne vzrástla o 3,2 %, pričom trhový konsenzus počítal s rastom len o 3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices