Sulik
Europoslanec a predseda SaS Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Euro oslávilo dvadsiate narodeniny, eurozóna je ale v ťažkej situácii

Zavedenie eura pred dvadsiatimi rokmi prinieslo ľuďom i firmám naprieč EÚ celú škálu výhod. Jeho výročie si parlament pripomenie 15. januára počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. 

Spoločná európska mena uľahčila ľuďom nakupovanie, cestovanie do zahraničia i sporenie. Podnikateľom sa otvorili nové obchodné možnosti tým, keď vďaka euru zmizli problémy s preratúvaním cien a skončila neistota spojená s pohybom výmenných kurzov. Europoslanec Richard Sulík však aktuálnu situáciu a vývoj eura kritizuje. „Eurozóna sa nachádza v ťažkej situácii, momentálne síce nemáme žiadnu väčšiu krízu, ale ten vývoj nie je dobrý. Naďalej rastie suma, za ktorú sa vykupuje dlh zadĺžených krajín a tá suma je obrovská,“ hovorí.

Euro je v súčasnosti oficiálnou menou v 19 krajinách Európskej únie. Hlavnou podmienkou na jeho prijatie je splnenie tzv. maastrichtských kritérií, ktoré sú vymedzené v Zmluve o fungovaní EÚ. Slovensko naň prešlo 1. januára 2009 ako prvá a doposiaľ jediná krajina V4.

Európska mena hrá dôležitú úlohu aj na medzinárodnej scéne. Napríklad v roku 2017 v nej bolo uskutočnených 36 percent medzinárodných platieb, takže po americkom doláre (40 percent) je druhou najpoužívanejšou menou na svete.

Široká podpora zo strany občanov

Podľa výsledkov prieskumu Eurobarometer z novembra 2018 sú ľudia v krajinách eurozóny s eurom spokojní. 74 percent opýtaných považuje euro za prínosnú vec pre Úniu a 64 percent si myslí, že spoločná mena ich krajine pomohla. Aj prieskum v krajinách, ktoré majú euro prijať, no doteraz tak neučinili, ukazuje, že väčšinou prevažuje názor, že euro malo pre krajiny eurozóny dobré výsledky.

„Euro je dnes populárnejšie než kedykoľvek predtým: traja zo štyroch občanov si myslia, že je pre našu ekonomiku prínosom. Aby sme pre Európanov získali všetky výhody, ktoré euro môže priniesť – od pracovných miest cez hospodársky rast až po solidaritu – musíme dokončiť hospodársku a menovú úniu tým, že dotiahneme do konca skutočnú finančnú, fiškálnu a politickú spoluprácu. Zároveň nám to pomôže Európu a Európanov lepšie chrániť pred prípadnými krízami v budúcnosti,“ vyhlásil pri príležitosti výročia predseda EP Antonio Tajani.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Euro je totiž základným pilierom hospodárskej a menovej únie, ktorej posilnenie má zabrániť tomu, aby sa zopakovala kríza z roku 2008. V praxi to znamená pravidelný dohľad nad rozpočtovými plánmi členských krajín, dohľad ECB nad najväčšími európskymi bankami a spoločný prístup pri likvidácii skrachovaných bankových domov.

Je čo oslavovať

Parlament si dvadsiate výročie eura pripomenie počas plenárneho zasadnutia 15. januára v Štrasburgu o 11:30. O význame spoločnej meny a jej budúcnosti prehovorí predseda EP Antonio Tajani, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, predseda eurozóny Mário Centeno, šéf hospodárskeho výboru EP Roberto Gualtieri a bývalý predseda ECB Jean-Claude Trichet. V budove parlamentu bude pri tejto príležitosti aj výstava o eure.

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices