europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a reformu azylovej politiky

Počas januárového plenárneho zasadnutia budú poslanci okrem iného rokovať o plánoch rumunského predsedníctva, brexite a samojazdiacich autách.

Rumunské predsedníctvo

V utorok popoludní pred poslancov v pléne predstúpi rumunská premiérka Viorica Dăncilă, ktorá im predstaví priority jej krajiny na šesťmesačné predsedníctvo EÚ. Ráno bude mať príhovor premiér Rakúska Sebastian Kurt, ktorý zhodnotí výsledky a úspechy uplynulého rakúskeho predsedníctva.

Brexit

V nadväznosti na utorňajšie hlasovanie dolnej komory britského parlamentu bude v stredu predmetom plenárnej rozpravy EP aj brexit.

Samojazdiace autá

Od roku 2020 by mali byť na európsky trh uvedené samojazdiace autá. Poslanci budú v utorok hlasovať o iniciatívnej správe, kde žiadajú dodatočné úsilie a financovanie na rozvoj tohto sektora a zaistenie bezpečnosti.

Dvadsiate výročie eura

V ten istý deň si parlament slávnostnou ceremóniou pripomenie dvadsiate výročie vzniku spoločnej meny. Euro vzniklo ako virtuálna mena 1. januára 1999. Na Slovensku sme ho prijali pred desiatimi rokmi 1. januára 2019.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Právny štát a eurofondy

Vo štvrtok je na pláne hlasovanie o návrhu umožňujúcom zmrazenie platieb EÚ členským štátom, ktoré nerešpektujú nezávislosť súdnictva či nebojujú proti podvodom a korupcii.

Pesticídy

V stredu sa bude hlasovať o návrhoch na posilnenie transparentnosti a kontrolovateľnosti schvaľovacieho postupu EÚ pre pesticídy, s cieľom zvýšiť jeho dôveryhodnosť.

Budúcnosť Európy

V ten istý deň pred poslancami vystúpi španielsky premiér Pedro Sanchez. Ide o v poradí pätnástu plenárnu debatu o budúcnosti Európy, ktoré parlament vedie s hlavnými predstaviteľmi členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices