europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stáž v Európskom parlamente pomenujú po Jánovi Kuciakovi

ŠTRASBURG / Predsedníctvo Európskeho parlamentu rozhodlo, že program stáží pre investigatívnych žurnalistov v Európskom parlamente bude pomenovaný po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi.

Myšlienku premenovania program po Jánovi Kuciakovi priniesol minulý rok poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec, vedúci slovenskej delegácie skupiny EPP.

„Hneď, ako sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, spolu s lídrom našej skupiny, Manfredom Weberom a ďalšími kolegami, som navrhol, aby sme uctili pamiatku a prácu Jána Kuciaka a že pomenujeme program stáže pre mladých novinárov v Európskom parlamente po ňom Kvalitná žurnalistika je jedným zo základných kameňov fungujúcej demokracie. Chcel by som poďakovať predsedovi Európskeho parlamentu Antoniovi Tajanimu za jeho podporu slobody prejavu. Verím, že vďaka tomuto programu bude nová generácia odvážnych investigatívnych novinárov ako Ján Kuciak, ktorí sa nebudú báť vyšetrovať prípady korupcie a mafiánske prepojenia so štátnymi štruktúrami,“ uviedol Ivan Štefanec.

„Novinári zabití kvôli odovzdaniu sa práci, nikdy nezomierajú. Európsky parlament chce zachovať živú spomienku na všetkých tých, ktorí hľadajú pravdu. Preto sme sa rozhodli pomenovať náš investívny novinársky program po Jánovi Kuciakovi, ktorý svoju profesiu vykonával s vášňou a odvahou Vo svojej krátkej, ale sľubnej kariére sa zaoberal prípadmi podozrivého financovania a daňových únikoch, pracoval s odhodlaním a nepoddal sa nikomu. Jeho dedičstvo bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa chcú stať investigatívnymi novinármi,“ uzavrel Ivan Štefanec.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices