euro
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament si pripomenul dvadsiate výročie eura

Zavedenie eura pred dvadsiatimi rokmi prinieslo ľuďom i firmám naprieč EÚ celú škálu výhod. Jeho výročie si parlament pripomenul 15. januára počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Spoločná európska mena uľahčila ľuďom nakupovanie, cestovanie do zahraničia i sporenie. Podnikateľom sa otvorili nové obchodné možnosti tým, keď vďaka euru zmizli problémy s preratúvaním cien a skončila neistota spojená s pohybom výmenných kurzov.Euro je v súčasnosti oficiálnou menou v 19 krajinách Európskej únie. Hlavnou podmienkou na jeho prijatie je splnenie tzv. maastrichtských kritérií, ktoré sú vymedzené v Zmluve o fungovaní EÚ. Slovensko naň prešlo 1. januára 2009 ako prvá a doposiaľ jediná krajina V4.

Európska mena hrá dôležitú úlohu aj na medzinárodnej scéne. Napríklad v roku 2017 v nej bolo uskutočnených 36 percent medzinárodných platieb, takže po americkom doláre (40 percent) je druhou najpoužívanejšou menou na svete.

Široká podpora zo strany občanov

Podľa výsledkov prieskumu Eurobarometer z novembra 2018 sú ľudia v krajinách eurozóny s eurom spokojní. 74 percent opýtaných považuje euro za prínosnú vec pre Úniu a 64 percent si myslí, že spoločná mena ich krajine pomohla. Aj prieskum v krajinách, ktoré majú euro prijať, no doteraz tak neučinili, ukazuje, že väčšinou prevažuje názor, že euro malo pre krajiny eurozóny dobré výsledky.

Euro je totiž základným pilierom hospodárskej a menovej únie, ktorej posilnenie má zabrániť tomu, aby sa zopakovala kríza z roku 2008. V praxi to znamená pravidelný dohľad nad rozpočtovými plánmi členských krajín, dohľad ECB nad najväčšími európskymi bankami a spoločný prístup pri likvidácii skrachovaných bankových domov.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Je čo oslavovať

Parlament si dvadsiate výročie eura pripomenul počas plenárneho zasadnutia 15. januára v Štrasburgu. Počas slávnosti sa poslancom prihovoril predseda EP Antonio Tajani, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, predseda eurozóny Mário Centeno, šéf hospodárskeho výboru EP Roberto Gualtieri a bývalý predseda ECB Jean-Claude Trichet.

“Euro spravilo náš jednotný trh transparentnejším a konkurencieschopnejším, uľahčilo transakcie, pohyb, obchod a turizmus,“ vyhlásil počas slávnosti Antonio Tajani.

„Nie je však cieľom samo o sebe, ale prostriedkom na dosiahnutie sociálnej trhovej ekonomiky, ktorá prinesie prosperity a pracovné miesta pre všetkých európskych občanov,“ dodal. Vyzval pritom k ďalším reformám na dokončenie únie kapitálových trhov bankovej a fiškálnej únie.

Šéf ECB Mario Draghi pripomenul, že euro prinieslo dve desaťročia cenovej stability, ktorá firmám umožnila investovať a vytvárať pracovné miesta. „Dlhodobé zaistenie ekonomickej prosperity a stability je spoločnou výzvou, ktorej je najlepšie čeliť spoločne. Spoločne sme silnejší,“ povedal.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices