Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Európska únia sa snaží posilňovať jadrovú bezpečnosť vo svojom okolí

Jadrová energetika je významnou súčasťou snáh o napĺňanie existujúcich environmentálnych cieľov a budovanie nízkouhlíkového hospodárstva. Dôležitá je však predovšetkým jej bezpečná prevádzka a využívanie. Európsky parlament (EP) sa preto bude na dnešnom plenárnom zasadnutí zaoberať otázkami ohľadom zriadenia európskeho nástroja pre jadrovú bezpečnosť.

Ide o súčasť iniciatív týkajúcich sa vonkajšej činnosti Európskej únie (EÚ).Cieľom je podpora bezpečného nakladania s rádioaktívnym odpadom a posilňovanie bezpečnostných opatrení súvisiacich s jadrovými materiálmi, predovšetkým v štátoch v bezprostrednom susedstve s EÚ,“ priblížila poslankyňa EP Monika Beňová.

Únia sa tak snaží zaistiť čo najvyššiu úroveň jadrovej bezpečnosti predovšetkým vo svojom okolí, ako aj prispieť k nej globálne. Snahou je prenášať pokročilé a overené postupy a pravidlá fungujúce v členských štátoch EÚ do tretích krajín,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Medzi najväčšie súčasné výzvy týkajúce sa jadrovej bezpečnosti sa zaraďuje predovšetkým starnutie atómových elektrární a súvisiace predlžovanie ich životnosti, vyraďovanie už odstavených elektrární, či snaha niektorých krajín, ktoré doposiaľ s jadrovou energetikou nemajú skúsenosti o jej zavádzanie do svojho energetického mixu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices