polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

USA si upevnili pozíciu najväčšieho dodávateľa sójových bôbov do Európy

Dovoz sójových bôbov z USA do Európskej únie zaznamenal v priebehu tohto hospodárskeho roka (od júla do decembra 2018) medziročne 112 % nárast. Spojené štáty tak so 75 % podielom na dovoznom trhu zostávajú hlavným dodávateľom tejto komodity do Európy.

V opačnom garde to zároveň znamená, že do EÚ naďalej smeruje zďaleka najväčší podiel vývozu amerických sójových bôbov (28 %), za ňou nasleduje Argentína (10 %) a Mexiko (9 %).

Je to súčasťou vykonávania spoločného vyhlásenia EÚ – USA, na ktorom sa dohodli predseda Juncker a prezident Trump v júli 2018. V tomto spoločnom vyhlásení sa obe strany dohodli na zintenzívnení obchodu vo viacerých oblastiach a s viacerými výrobkami, najmä so sójovými bôbmi. Európska komisia preto teraz pravidelne uverejňuje údaje o dovoze do EÚ.

Vďaka nedávnemu markantnému vývoju, ku ktorému došlo v druhej polovici roku 2018, si Spojené štáty upevnili pozíciu hlavného dodávateľa sójových bôbov do EÚ za celý kalendárny rok. Výrazne tak predbehli Brazíliu, ktorá je tradičným hlavným dodávateľom tejto komodity do Európy. V roku 2018 (od januára do decembra) pochádzalo 50 % európskeho dovozu zo Spojených štátov a 36 % z Brazílie (37 % v roku 2017).

V nadväznosti na rozhodnutie Európskej komisie začať postup, ktorého cieľom je povoliť použitie amerických sójových bôbov na výrobu biopalív, by sa mal dovoz sóje z USA do Európy zvýšiť ešte viac.

Zo správy vyplýva, že:

  • v porovnaní s prvými 27 týždňami hospodárskeho roka 2017 (od júla do decembra) narástol dovoz sójových bôbov zo Spojených štátov do EÚ o 112 % a dosiahol 5 181 833 ton,
  • z hľadiska celkového dovozu sójových bôbov do EÚ predstavuje podiel USA v súčasnosti 74,5 % oproti 39 % za rovnaké obdobie v minulom roku. Spojené štáty tak výrazne prevýšili druhého veľkého európskeho dodávateľa – Brazíliu (19 %), a v rebríčku za nimi nasleduje Kanada (2 %), Ukrajina (1,6 %) a Paraguaj (1 %).
Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

V decembri 2018 Európska komisia spustila verejnú konzultáciu k rozhodnutiu povoliť používanie sójových bôbov z USA na výrobu biopalív v Európe. Podľa posúdenia Komisie schéma s názvom protokol o zabezpečení udržateľnosti amerických sójových bôbov (U.S. Soybean Sustainability Assurance Protocol), ktorú predložili americkí vývozcovia sóje, spĺňa povinné požiadavky udržateľnosti stanovené v právnych predpisoch EÚ pre použitie ako biopalivá.

Návrh vykonávacieho rozhodnutia bol sprístupnený na pripomienkovanie na webovej stránke venovanej lepšej právnej regulácii, kde zostane do 16. januára, a mal by sa prijať v nadchádzajúcich týždňoch. Pre amerických vývozcov to bude znamenať možnosť diverzifikovať svoje európske trhy a EÚ to pomôže dosiahnuť ciele v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov.

Súvislosti

EÚ ročne dováža okolo 14 miliónov ton sójových bôbov, ktoré slúžia ako zdroj bielkovín na kŕmenie zvierat vrátane hydiny, ošípaných a hovädzieho dobytka, ako aj na výrobu mlieka. Sójové bôby z USA predstavujú pre európskych dovozcov a používateľov vďaka svojim konkurenčným cenám veľmi atraktívnu kŕmnu alternatívu.

Údaje uvedené v uverejnenej správe o obchode so sójovými bôbmi pochádzajú zo Strediska pre monitorovanie trhu s plodinami, ktoré Európska komisia zriadila v júli 2017 na výmenu údajov o trhu a krátkodobých trhových analýz v záujme väčšej transparentnosti.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices