Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Na vine mnohých rozširujúcich sa chorôb sú pesticídy

V poľnohospodárstve využívame až príliš veľa pesticídov a mnohé z nich môžu byť zdraviu škodlivé. Pri niektorých dokonca ani nepoznáme dopad na ľudské zdravie. Tieto argumenty zaznievajú v Európskom parlamente. Europoslanci preto pripravujú novú legislatívu o využívaní pesticídov v poľnohospodárstve.

V blízkosti  škôl,  detských ihrísk, nemocnic, či pôrodníc bude platiť zákaz ich používania. Otázku používania pesticídov sme podľa europoslancov neriešili dlhé roky. No a na náš trh sa medzitým dostali látky, ktoré tu podľa nich nemajú čo robiť.  “Môžu spôsobiť rakovinu a jednoznačne takéto látky už nesmú byť nikdy použité v boji proti burinám,“ hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik.

V súčasnosti sa pripravuje aj revízia všetkých pesticídov, ktoré už používame v Európskej únii. Osobitný výbor totiž odhalil vážne pochybenia v prípade ich schvaľovania. Europoslankyňa Monika Smolková upozorňuje na zdravotné riziká: “Na vine mnohých chorôb rozšírujúcich sa v strednej Európe, u nás na Slovensku, ale aj všade vo svete sú pesticídy.”

Po novom už bude potrebná ich dlhodobá štúdia vplyvu na ľudské zdravie. A k týmto výsledkom bude musieť mať prístup aj verejnosť.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Návrh na zníženie používania pesticídov je veľmi zlý. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices