cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Iniciatíva DiscoverEU: Mladí ľudia dostanú príležitosť objavovať kultúru a tradície v Európe

Na základe 80 000 prihlášok bolo vybraných vyše 14 500 osemnásťročných uchádzačov, ktorí získavajú cestovné poukazy DiscoverEU. Na maximálne 30-dňovú cestu sa budú môcť vydať v období od 15. apríla do 31. októbra 2019.

Prihlášky do druhého kola iniciatívy Európskej komisie DiscoverEU, zaslalo takmer 80 000 mladých ľudí zo všetkých členských štátov EÚ. Kolo prebiehalo počas dvoch týždňov a uzávierka bola 11. decembra 2018. Na základe určených kritérií výberu a podľa kvót na každý členský štát EÚ sa vybralo 14 536 uchádzačov.

Komisár Tibor Navracsics zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež a šport vyhlásil: „Je radosť vidieť, ako mladí Európania využívajú iniciatívu DiscoverEU na spoznávanie svojho kontinentu. V dvoch kolách, ktoré prebehli v roku 2018, sme zaznamenali takmer 180 000 prihlášok. Približne 30 000 mladým ľuďom sme teda poskytli príležitosť objavovať kultúru a tradície v Európe, nadväzovať kontakty s inými cestovateľmi i komunitami, ktoré navštevujú. Spôsob, akým spoznávajú Európu na svojej ceste, je veľkou inšpiráciou.Iniciatíva DiscoverEU im umožňuje cestu naplánovať, podeliť sa o zážitky v sociálnych médiách a získať nových priateľov.“

Úspešných uchádzačov budeme kontaktovať, aby si mohli svoju cestu rezervovať. Podniknúť ju môžu sami alebo v maximálne päťčlenných skupinách, počas maximálne 30 dní v období od 15. apríla do 31. októbra 2019. Cestovať budú prevažne vlakom, pričom vo výnimočných prípadoch budú môcť využiť aj iné spôsoby dopravy.

Okrem cestovných poukazov dostanú pred cestou aj potrebné usmernenia a informácie napríklad o zľavách na vstupy do múzeí či kultúrnych pamiatok a stánkov, možnostiach účasti na vzdelávacích aktivitách či podujatiach, ktoré organizujú obyvatelia miest, ktoré navštívia. Kontakt medzi sebou budú môcť udržiavať prostredníctvom sociálnych médií.

Súvislosti

Iniciatíva DiscoverEU ponúka mladým ľuďom vo veku 18 rokov, a to vrátane mladých ľudí zo znevýhodneného prostredia, neformálnu, dostupnú a jednoduchú možnosť cestovať či už ako jednotlivci alebo skupinovo. Je to príležitosť spoznávať európske kultúrne dedičstvo i rozmanitosť, nadväzovať kontakty s inými mladými ľuďmi a objavovať európsku identitu. Iniciatíva bola na základe návrhu Európskeho parlamentu na prípravnú činnosť spustená v júni 2018. Rozpočet na ňu v roku 2018 predstavuje 12 miliónov EUR. V prvom kole možnosť cestovať po Európe dostalo 15 000 mladých ľudí. Na rok 2019 Európsky parlament na iniciatívu schválil prostriedky vo výške 16 miliónov EUR. Ďalšie kolo prihlášok Komisia plánuje na leto 2019. Konkrétne dátumy a ďalšie informácie v dostatočnom predstihu uverejní na Európskom portáli pre mládež.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Komisia v máji 2018 na iniciatívu DiscoverEU ako súčasť budúceho programu Erasmus+ v dlhodobom rozpočte EÚ na obdobie 2021 – 2027 navrhla sumu 700 miliónov EUR. Ak Európsky parlament a Rada tento návrh odsúhlasia, bude ďalších 1,5 milióna mladých ľudí vo veku 18 rokov počas týchto siedmich rokov môcť cestovať týmto spôsobom.

Komisia pracuje na tom, aby sa iniciatíva DiscoverEU stala ešte cennejšou a inkluzívnejšou vzdelávacou skúsenosťou pre mladých Európanov. Usiluje sa preto zvýšiť vplyv tohto opatrenia a zlepšiť ho na základe všetkého, o čo mladí cestovatelia prejavili záujem, a reakcií cestovateľov i kľúčových zainteresovaných strán.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices