brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na trhu práce sa podaril nový rekord. Pozitíva ale môže narušiť aj brexit

BRATISLAVA / Štyri stotiny percenta delilo ministerstvo práce od splnenia cieľa na minulý rok. Na konci decembra sa totiž miera evidovanej nezamestnanosti mala začínať číslicou štyri. Napokon sa nestalo, no napriek tomu sa podarilo dosiahnuť nový rekord na trhu práce. Pozitívny vývoj ale nemusí trvať dlho.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu minulého roka oproti novembru vlaňajška klesla o 0,05 percentuálneho bodu na 5,04 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v decembri nižšia o 0,90 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci minulého roka 138 198 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s novembrom minulého roka ide o pokles o 1 329 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 23 717 osôb.

Pozitívne je, že postupne ubúda dlhodobo nezamestnaných, a to aj vďaka opatreniam na trhu práce. Naďalej však netreba zabúdať ani na riziká, ktoré by mohli tento trend zvrátiť. Patrí k nim napríklad aj kríza okolo brexitu. „Osobne si myslím, že bude dôležité skôr na Slovensku, aby firmy, ktoré sú naviazané na odbyt pre britské ostrovy, dokázali rýchlo nájsť iné odbytištia, aby to nemalo dopad na slovenský pracovný trh. Na druhej strane stále máme veľmi veľký počet pracovných miest,“ povedal minister práce Ján Richter.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,19 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,99 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci decembra vlaňajška 169 802 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 2 069 osôb, v porovnaní s decembrom 2017 je to menej o 25 781 ľudí.

„Vidím stále v tomto roku možnosť poklesu miery disponibilnej nezamestnanosti do 4,5 percenta,“ povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Možnosť poklesu miery nezamestnanosti do 4,5 % podľa neho súvisí so štruktúrou nezamestnaných a dopytom po pracovnej sile, ktorý stále trvá. „Prioritne máme záujem napĺňať hlavne akčné plány najmenej rozvinutých okresov,“ povedal o ambíciách na tento rok. Podľa neho sa tieto plány týkajú rómskeho etnika a dlhodobo evidovaných nezamestnaných. Rezort práce sa chce podľa Richtera zamerať aj na pomoc pri zriaďovaní sociálnych podnikov a zabezpečenie informačných systémov pre operatívne riešenie príchodu cudzincov na slovenský pracovný trh. „Máme záujem pokračovať v regulovanej, kontrolovanej integrácii cudzincov na slovenskom pracovnom trhu,“povedal. Podľa neho nie je záujem, aby sa v tomto roku úplne otvoril prístup občanov z tretích krajín na náš trh práce.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

V minulom roku priemerná miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku podľa šéfa rezortu práce dosiahla 5,42 %, kým v roku 2017 to bolo 7,06 %. „Pokles disponibilných nezamestnaných bol o 43 267 osôb,“ povedal. V súvislosti s decembrovou mierou evidovanej nezamestnanosti na úrovni 5,04 % uviedol, že mal túžbu, aby tento ukazovateľ začínal číslom 4. „Je to ďalšia výzva do roku 2019, aby sme sa pod 5 percent dostali a podľa možností čo najviac,“ zdôraznil Richter. Medziročne podľa neho v decembri klesol počet všetkých kategórií znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, a to nezamestnaných do 25 rokov, uchádzačov o zamestnanie nad 50 rokov, ako aj dlhodobo evidovaných nezamestnaných.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices