holokaust
Koncentračný tábor Osvienčim-Birkenau. PHOTO: © European Union.

Eurobarometer: Antisemitizmus ako problém na Slovensku vníma 20 % opýtaných

27. január je vyhlásený za Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu. Je to deň, keď pred 74 rokmi spojenecké sily oslobodili koncentračný tábor Osvienčim-Birkenau. Aké je však aktuálne vnímanie antisemitizmu v Európe? Európska komisia zverejnila výsledky prieskumu Eurobarometra o antisemitizme v Európe.

Výsledky prieskumu ukazujú, že zatiaľ čo 89% židov tvrdí, že antisemitizmus sa za posledných 5 rokov výrazne zintenzívnil, v rámci širokej verejnosti to takto vníma iba 36%. V priemere iba 4 z 10 Európanov si myslia, že holokaust je v školách dostatočne vyučovaný. 34%respondentov nevie, že popieranie holokaustu je kvalifikované ako trestný čin (na Slovensku je to 20% respondentov).

Antisemitizmus je vnímaný ako problém viac ako dvomi tretinami obyvateľstva vo Švédsku (81%), Francúzsku (72%) a v Nemecku (66%). Viac ako polovica obyvateľstva 5 štátov Únie (Švédska (73%), Nemecka (61%), Holandska (55%), Francúzska (51%) a Dánska (50%) si myslí, že antisemitizmus sa zintenzívnil.

Výsledky pre Slovensko:

  • 20% opýtaných vníma antisemitizmus ako problém na Slovensku (v rámci celej EÚ je to 50%), 70% nevníma antisemitizmus u nás ako problém (EÚ 43%)
  • pálčivejšie u nás antisemitizmus vnímajú skôr ľudia vo veku nad 25 rokov (23 – 20%), u mladých Slovákov do 25 rokov je na úrovni približne 11%
  • antisemitizmus v médiách u nás nie je problémom podľa 66% Slovákov (EÚ 49%)
  • antisemitizmus v politickom živote na Slovensku nie je problémom podľa 64% opýtaných (EÚ 46%)
  • antisemitizmus na internete, vrátane online sociálnych sietí u nás nie je problémom podľa 56% opýtaných (EÚ 33%)
  • popieranie genocídy židovského ľudu, holokaustu u nás je problémom podľa 32% respondentov (EÚ 53%)
  • 29% Slovákov si myslí, že ľudia sú vo všeobecnosti dobre informovaní o histórii, zvykoch a tradíciách slovenských židov (EÚ 27%)
Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Prieskumu sa zúčastnilo 27 600 občanov z 28 členských štátov EÚ.

Viac informácií z Eurobarometra o antisemitizme pre Slovensko nájdete v prílohe, zistenia pre EÚ a jej členské štáty v kompletných výsledkoch Eurobarometra (link nižšie).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices