vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä ochranu spotrebiteľov a transport zvierat

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň vo výboroch zaoberať ochranou spotrebiteľov, transportami zvierat, dodávkami vody v poľnohospodárstve a obchodnou dohodou so Singapurom.

Ochrana spotrebiteľov

V utorok 22. januára bude výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa hlasovať o reforme európskych pravidiel ochrany spotrebiteľov. Novinky sa týkajú dvojakej kvality potravín, podomového predaja, online recenzií a ochrany užívateľov mobilných aplikácií a sociálnych sietí.

V ten istý deň sa budú členovia výboru zaoberať poistením motorových vozidiel a novými pravidlami, ktoré by mali lepšie chrániť obete dopravných nehôd.

Ochrana zvierat

Poslanci z výboru pre životné prostredie a verejné zdravie by mali tento týždeň vyzvať členské štáty, aby rešpektovali existujúce európske pravidlá upravujúce transporty živých zvierat.

Deň predtým bude výbor hlasovať o opätovnom využívaní vody v poľnohospodárstve, najmä počas období sucha a iných situácií súvisiacich so zmenami podnebia.

Medzinárodný obchod

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Nová obchodná dohoda EÚ so Singapurom je ambiciózna a komplexná dohoda novej generácie, ktorá odstraňuje všetky clá na európsky dovoz do tejto krajiny. Obsahuje aj ustanovenia na zníženie necolných bariér obchodu a na podporu služieb a investícií. Vo štvrtok budú o nej hlasovať členovia výboru pre medzinárodný obchod.

Výbor pre regionálny rozvoj bude v utorok hlasovať o nových pravidlách a podmienkach čerpania eurofondov v širokej škále oblastí, od sociálnej a kohéznej politiky po migráciu a bezpečnosť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices