Photo: wikipedia

Z lyžiarskeho svahu k beduínom, na morskú pláž alebo africké safari

Radosť a potešenie z lyžovania si môžete dopriať po celý rok a biele svahy si užiť aj na miestach, kde by ste to práve nečakali. Vášeň k bielemu športu môžete spojiť s pobytom na pláži alebo s výstupom na juhoafrický Drakensberg.

V Dubaji v noci sneží

Z päťdesiatky krytých lyžiarskych hál na svete určite najznámejšia je tá v Dubaji. Nachádza sa uprostred púšte ako súčasť obrovského nákupného centra Mall of the Emirates. V krytej hale Ski Dubai je aj v čase najväčších horúčav teplota pod nulou. V hale je päť zjazdoviek s rôznou kategóriou náročnosti, najdlhšia má 400 metrov so 40-metrovým prevýšením. Keďže sa zasnežuje v noci, miestni s obľubou tvrdia, že u nich sneží každú noc. Okrem lyžiarov majú svoje koryto aj snoubordisti a je tu priestor aj pre ľadové tobogany, sánkovanie či guľovanie a stavanie snehuliakov.

Zasnežený Drakensberg a Afriski

Na juh od rovníka sú v Afrike dve zaujímavé miesta, kde si možno zalyžovať. Známy rezort Tiffindell je situovaný vo výške 2720 metrov v južnom Drakensbergu pod vrcholcom hory Ben McDhui (3001 m) a ponúka tri mesiace lyžovania v období, keď v Európe kraľuje leto. Druhé stredisko zimných športov Afriski je v Lesothe. Má síce iba jedinú zjazdovku dlhú jeden kilometer s prevýšením 330 metrov – ale kde inde si môžete po lyžovačke v najmenšom kráľovstve zájsť na safari?

Photo: Unsplash

Rossov ostrov a Union Glacier

Na šiestom kontinente sa lyžuje odvtedy, odkedy naň vstúpila ľudská noha. Donedávna sa sem chodievalo rekreačne lyžovať iba na výletných lodiach s ubytovaním. Nadšenci lyžovania z Nového Zélandu však založili lyžiarsky klub na Rossovom ostrove a vybudovali i lyžiarsky vlek. Vedci z americkej výskumnej stanice MacMurdo ponúkajú aj svoj vlastný, ovenčený titulom najjužnejšie vybudovaného vleku na planéte. V lyžiarskom stredisku Union Glacier sú hostia ubytovaní v špeciálnych stanoch. 

Z olympskej zjazdovky na pláž

Mytologické sídlo boha Dia je hora Olymp s 52 vrcholmi týčiaca sa do výšky takmer 3 tisíc metrov nad morom. Iba päť kilometrov vzdialené pláže na pobreží Egejského mora sľubujú nezabudnuteľné zážitky. Podobne ako miniatúrne lyžiarske stredisko Vrisopoules s jediným vlekom, ktoré prevádzkuje grécka armáda a ktoré je pre verejnosť otvorené počas zimnej sezóny vo vyhradenom čase.

Spomienka na iránskeho šacha

Milovník lyžovania šach Réza Pahlaví nechal v roku 1969 vybudovať lyžiarske stredisko v pohorí Alborz medzi Teheránom a Kaspickým morom. Dnes Irán ponúka dvanásť stredísk zimných športov, jedno z nich je prístupné lanovkou dokonca z okraja hlavného mesta. Dizin je však stále najväčší a najvyššie položený rezort (2 650 metrov) s najlepšími snehovými podmienkami.

Photo: Unsplash

Zjazdovky na svahoch Etny

Jeden z najaktívnejších vulkánov na svete má severné svahy vo väčšej výške takmer každú zimu pokryté snehom. Taliani tu postavili vleky a vybudovali dve lyžiarske strediská – Nicolosi na juhu a Piano Provenzana na severe. Zariadenia síce pravidelne poškodzujú menšie erupcie vulkánu, ale výhľadu na Stredozemné more zo zasneženej sopky sa nič nevyrovná.

Lyžovanie a kúpanie na Korzike

Čo tak spojiť lyžovanie s kúpaním v Stredozemnom mori? Štyri lyžiarske strediská na ostrove – Col de Vergio, Ghisoni, Haut-Asco, Val d’Ese takúto možnosť ponúkajú. Mimoriadne obľúbená je jedenásťdňová túra na lyžiach z juhu na sever, vedúca cez všetky najvyššie hory na Korzike.

Zamrznuté Maroko

Zimné radovánky v marockých strediskách Oukaimeden či Mischliffen neďaleko Fezu prinášajú okrem iného aj pohľady na lyžiarov v domorodom oblečení a lyžiarky v burkách. Vysoké hory Atlasu profitujú zo zrážok, ktoré sem prinášajú vetry od Atlantiku. Nájdeme tu i najvyšší bod severnej Afriky, 4167 metrov vysoký Jebel Toubkal.

Nová destinácia Balkán

Novo vytvorené balkánske republiky si snažia zlepšiť ekonomiku aj príjmami z turistiky. Brezovica v Kosove, Durmitor v Čiernej Hore či srbský Kopaonik lákajú na desiatky kilometrov nových zjazdoviek v panenských terénoch za prijateľné ceny. Po vynútenej vojnovej prestávke ožíva aj Jahorina v Bosne a Hercegovine, kde sa v roku 1984 konali lyžiarske preteky zimnej olympiády v Sarajeve. 

Photo: Unsplash

Heli-skiing v Indii

V prostredí Kašmírskych hôr na hraniciach s Pakistanom leží vo výške 4000 metrov nad morom veľké zimné stredisko, vhodné najmä pre začiatočníkov a mierne pokročilých lyžiarov. Prevýšenie 1500 metrov sľubuje originálne lyžovanie – vrátane špeciality heli-skiing.

Tien Šan v Kirgizstane

Jedinými rovnými plochami v tejto malej stredoázijskej krajine sú jazerá. Masívne pohorie Tien Šan poskytuje ideálne podmienky na lyžovanie, nové strediská zimných športov vznikli v národnom parku Ala Archa neďaleko hlavného mesta Biškeku. Najpopulárnejší, v roku 2005 kompletne zrekonštruovaný rezort Karakol však leží na známom jazere Issyk-kuľ v blízkosti hraníc s Čínou a Kazachstanom.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Klimatická zmena ohrozuje lyžiarske strediská v Európe

Klimatická zmena ohrozuje budúcnosť lyžiarskych stredísk v Európe. Podľa novej štúdie nedostatok prírodného snehu nebudú …

Consent choices