potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Len 40 percent potravín na pultoch pochádza zo Slovenska. Z roka na rok je to horšie

BRATISLAVA / Z desiatich potravín v našich obchodoch pochádzajú len štyri zo Slovenska. Situácia sa z roka na rok zhoršuje, čo sa odráža aj na negatívnej obchodnej bilancii. Najnižšie zastúpenie na pultoch predajní má slovenské ovocie, zelenina a balené mäso. Zlepšiť tento stav ale nebude vôbec jednoduché.

Slovenské potraviny v slovenských obchodoch zrejme nie sú v kurze. Dôvodov je viacero, no výsledkom je najväčší úpadok domácej produkcie spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Ceny slovenských produktov v obchodoch sú v porovnaní s príjmami obyvateľov najnižšie v histórii.

Zákazníci napriek tomu uprednostňujú naďalej zahraničné výrobky. „Slovenský spracovateľský priemysel nedokáže všetko zásobovať možno v dostatočnom množstve, ako sa hovorí, vždy je bližšie košeľa ako kabát,“ povedal podpredseda SPPK Marián Šolty. Podľa Únie potravinárov sme sa ocitli na dne, no stále máme možnosť odraziť sa. Zlepšením je spolupráca štátu, výrobcov i maloobchodu. Ak sa všetkým stranám podarí nájsť spoločnú reč, už o niekoľko rokov by mohol podiel slovenských potravín na našich pultoch vzrásť na akceptovateľnú úroveň – 50 percent.

Čoho je v obchodoch najviac zo Slovenska

Zo sledovaných potravinárskych komodít mali minulý rok najväčšie zastúpenie v obchodoch vajcia pochádzajúce zo slovenských chovov – 74 percent, za nimi bol med od slovenských včelárov – 69 percent a mlieko zo slovenských mliekarní – 68 percent. 

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Čoho je v obchodoch najmenej zo Slovenska

Rebríček sledovaných agropotravinárskych výrobkov uzatvárala za minulý rok spracovaná slovenská zelenina. Tej bolo vlani v obchodoch spomedzi všetkých sledovaných slovenských potravín najmenej – len 21 percent. O niečo viac, 24 percent bolo na pultoch slovenského baleného mäsa a spracovaných ovocných a zeleninových štiav – 26 percent. Rovnaký podiel má aj čerstvé slovenské ovocie. Opätovne sa tak potvrdilo, že čerstvé ovocie zo slovenských sadov nemá už roky v obchodoch ani len tretinové zastúpenie a silne podlieha tlaku dovozového ovocia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices