Public Hearings of the Special Committee on Financial Crimes, Tax Evasion and Tax Avoidance (TAX3)- ' Alleged financial crimes, Tax Evasion and Tax Avoidance in Slovakia '- ' Evaluation of the Tax GAP '

Finančná kriminalita na Slovensku dnes pod drobnohľadom výboru Európskeho parlamentu TAX3

Pokrok v oblasti boja proti finančným trestným činom na Slovensku a spôsoby lepšieho riešenia daňovej medzery v krajinách EÚ boli predmetom rokovania Výboru EP pre finančnú trestnú činnosť, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky (TAX 3). Pod vedením jeho predsedu Petra Ježka (ALDE, CZ) sa v ňom uskutočnili dve vypočutia .

Situácia na Slovensku

Poslanci EP uskutočnili prvé vypočutie o situácii na Slovensku s predstaviteľmi slovenských orgánov-prokuratúry a Finančného riaditeľstva a zástupcom investigatívnych novinárov-šéfredaktorom portálu Aktuality.sk Petrom Bárdym. Europoslanci sa snažili zistiť, ako slovenské úrady zlepšili schopnosť bojovať proti finančným trestným činom a daňovým únikom, odkedy sa otázka dostala do popredia  v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jana Kuciaka. Pýtali sa tiež, ako by sa mohla zlepšiť medzinárodná spolupráca medzi orgánmi, ktoré bojujú s finančným zločinom a prokuratúrami.

„V rámci rozpravy som poďakovala prokurátorom a zástupcom finančnej správy za ich prácu, ktorá nie je jednoduchá, je veľmi náročná, a podľa mojich informácií som vyslovila presvedčenie, že vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľki, aj všetkých podvodov, o ktorých písal, budú ukončené v čo najkratšom čase. Tým by sa mala upokojiť situácia na Slovensku. Druhá moja otázka smerovala k úniku informácií v súvislosti so spomínaným vyšetrovaním, a som veľmi rada, že som dostala odpoveď, že v tejto veci sa už začalo trestné stíhanie. Pretože si myslím, že únik informácií môže zmariť alebo oddialiť úspech vyšetrovania,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková.

Public Hearings of the Special Committee on Financial Crimes, Tax Evasion and Tax Avoidance (TAX3)- ‚ Alleged financial crimes, Tax Evasion and Tax Avoidance in Slovakia ‚- ‚ Evaluation of the Tax GAP ‚

Zníženie daňovej medzery

Počas druhého vypočutia, ktoré sa zaoberalo daňovou medzerou – rozdielom medzi výškou dane, ktorú by štát mal potenciálne vybrať na dani a tou, ktorá sa reálne vyplatí – poslanci EP požiadali expertov aby vypovedali aké nové právne predpisy sú najviac potrebné na zníženie tejto medzery. Mnohí tiež vyjadrili svoju frustráciu z neochoty krajín správne vyhodnotiť vnútroštátnu daňovú medzeru, a vyzvali na väčšiu transparentnosť a výpočet nákladov na daňovú medzeru. Od expertov sa tiež požadovalo, aby poskytli poslancom prehľad o tom aké údaje neboli schopní od krajín získať.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Okolnosti založenia výboru

V nadväznosti na mnohé kauzy z posledných piatich rokov (Luxleaks, panamské dokumenty, Paradise papers) sa Európsky parlament rozhodol 1. marca 2018 zriadiť osobitný výbor pre finančné trestné činy, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky (TAX3).

Počas svojho dvanásťmesačného mandátu výbor skúma a posudzuje, či sa dosiahol ďalší pokrok v boji proti finančným trestným činom, daňovým únikom a neplateniu daní. Na tento účel sa pravidelne organizujú početné vypočutia s odborníkmi a vyšetrovacími misiami. Výbor uzatvorí svoju činnosť správou obsahujúcou zistenia a odporúčania. Vo výbore by správa mala byť prijatá vo februári a v marci sa ňou bude zaoberať celý parlament na plenárnom zasadnutí. Spravodajcami sú Luděk Niedermayer (EPP, CZ) a Jeppe Kofod (S&D, DK).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Slovensko si pripomína 6 rokov od zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri tejto …

Consent choices