virtual
Predstavenie virtuálnej reality v Bruseli. PHOTO: redakcia/dub.

Virtuálna Európa

Aj takto by sa mohol jednoducho nazvať projekt Európskej únie, ktorý používa najmodernejšiu techniku v oblasti virtuálnej reality. Virtuálna realita patrí k najmodernejším technológiám zo sveta počítačov. Prepojenie virtuálnej reality a ľudského vnemu prináša nové možnosti využitia v rôznych oblastiach. Európska únia pristupuje k podpore využitia virtuálnej reality pre pilotné projekty, ktoré podporujú pohľad do minulosti, záchranu ľudského života i pohľad na súčasné témy.

Viete aké to je byť zachránení z rozbúreného mora alebo pri zranení vo vysokohorskom teréne?

Ak nie, patríte k tým šťastnejším, no i napriek tomu si to môžete zažiť na vlastnej koži pomocou virtuálnej reality. Simulácia má na jednej strane pomôcť ľuďom k porozumeniu čo sa v takej situácii deje a ako prebieha záchrana v ťažkom teréne, či za nepriaznivého počasia. Na strane druhej má pomôcť záchranným zložkám k výcviku nových záchranárov, ktorí sa pomocou simulátora učia čo a ako treba v danej situácii postupovať.

Máte chuť sa aspoň na okamih stať Rimanom?

Ďalší z projektov Vás aspoň na okamih vtiahne do obdobia Rímskej ríše. Máte možnosť prejsť sa ulicami rímskeho mesta a vidieť na tú dobu bežný život obyvateľstva i najvyšších hodnostárov. Týmto spôsobom je možné prezentovať kultúrne dedičstvo v inom svetle a priblížiť tak zaniknuté predmety, či civilizácie.

Na jeden deň utečencom

Jeden z projektov virtuálnej reality predstavuje utečenecký tábor a jeho život v ňom. Od príchodu utečenca do tábora, vstupný pohovor, umiestnenie v tábore a následný kolobeh bežného života. Pozriete sa na varenie jedna i jeho výdaj, detské hry, či vzdelávanie detí i rodičov. Ide o prerozprávanie utečeneckého problému s priamou ukážkou reálneho obrazu.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Čo musí vedieť záchranár?

Máte záujem dozvedieť sa ako sú cvičení záchranári na prípadné živelné pohromy, či záchranné akcie? Projekt zameraný práve na takúto prezentáciu Vám pomocou virtuálnej reality predstaví tréning záchranných zložiek, či psích záchranárov. Zároveň si môžete pozrieť video zo simulovaných záchranných akcií z reálneho prostredia.

Virtuálna realita sa v poslednom období čoraz viac používa v rôznych oblastiach vývoja, prezentácii, či najmä pri vzdelávaní. Európska únia sa pomocou moderných technológii snaží ukázať jej obyvateľom aktuálne témy. Virtuálna realita, či rozšírená realita sa používa už i u nás na Slovensku.

Jedným zo zaujímavých projektov je napríklad „Virtuálna Elektráreň“, ktorá predstavuje bývalú budovu starej elektrárne v Piešťanoch z roku 1909, ktorá je vo vlastníctve Západoslovenskej energeticky, a.s. (ZSE) vo virtuálnom svete. Vo virtuálnom svete je možnosť nazrieť do útrob budovy a vniesť sa do obdobia jej vzniku a fungovania, 1. pol. 20. storočia. Projekt vznikol v spolupráci Fakulty architektúry STU, BAT engineenring  a tímu grafikov, ktorý pracoval na podrobnom 3D modeli a adaptácii pre okuliare virtuálnej reality Oculus/HTC Vive. Virtuálna Elektráreň sa niekoľkokrát predstavila verejnosti i na odborných podujatiach, napr. Digital Assembly 2016.

O red

Odporúčame pozrieť

lexmann

M. Lexmann: Nie virtuálnej realite Facebooku bez pravidiel

Vytvorenie a prevádzkovanie virtuálnej reality bez jednoznačných pravidiel a vysvetľujúcej kampane môže mať podľa europoslankyne …

Consent choices