utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zástupcovia bezpečnostných výborov diskutovali o migrácii a držbe zbraní

BRATISLAVA – Zástupcovia bezpečnostných výborov parlamentov Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľskej republiky sa pri príležitosti slovenského predsedníctva vo V4 stretli na pôde Bratislavského hradu. Ako informoval odbor komunikácie Národnej rady SR, na rokovaní sa diskutovalo o viacerých témach, pričom zrejme najviac zarezonovala otázka ilegálnej migrácie. Diskutujúci sa v diskusii zhodli, že ilegálna migrácia je výzvou pre národnú bezpečnosť. O slovenskom postoji k tejto téme informoval zúčastnených riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia policajného zboru Ladislav Csémi.

Takisto bola predmetom diskusie otázka implementácie smernice Európskej únie o kontrole nadobúdania a držby zbraní. Zástupcovia členských krajín v tejto súvislosti skonštatovali, že o regulácii držby zbraní a streliva sa vedie intenzívny dialóg aj v jednotlivých krajinách EÚ. Predseda výboru poľského Sejmu pre národnú obranu Michal Jach konštatoval, že slovenská a česká legislatíva v tejto oblasti predstavuje vzor pre poľské zákonodarné orgány. „Implementácia tejto smernice bola stiahnutá z rokovania Sejmu, pozorne budeme sledovať, ako sa bude vyvíjať legislatívny proces v tejto oblasti v Českej republike,“ uviedol Jach.

Miesto v diskusii malo aj predsedníctvo Slovenskej republiky v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, pričom o zámeroch predsedníctva informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek. Účastníkov oboznámil s prioritami, na ktoré sa Slovensko ako predsednícka krajina zameriava. Ako vysvetlil, ide najmä o prevenciu a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečnú budúcnosť a efektívny multilateralizmus. „Bezpečnostné prostredie možno v súčasnosti charakterizovať jeho nepredvídateľnosťou, väčšou asertivitou jednotlivých štátov, ale taktiež nelegálnou a neregulovanou migráciou. To sú všetko oblasti, ktoré rieši aj OBSE. Našou ambíciou bude toto prostredie stabilizovať a predchádzať vzniku ďalších konfliktov“, zdôraznil Parízek.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Rokovanie parlamentných výborov pre obranu a bezpečnosť krajín V4 by sa malo najbližšie uskutočniť na budúci rok na pôde českého parlamentu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices