Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit prinesie zmeny pre všetkých. Slovákov chceme späť

LONDÝN/BRATISLAVA / Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši vo štvrtok odletel na pracovnú cestu do Spojeného kráľovstva, kde otvorí podujatie Work in Slovakia – Good Idea!. Cieľom podujatia je motivovať Slovákov žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili späť domov. Brexit sa blíži a stále nie je jasné, ako to bude vyzerať. Ľudia by si ale mali byť vedomí, že zmena nastane.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) sa podujatím Work in Slovakia – Good Idea! rozhodol reagovať na nedostatok odborníkov v oblasti IT a neistotu, ktorú vyvoláva odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

„Je zložité predvídať dopady brexitu, keďže sa situácia mení zo dňa na deň. Brexit môže ublížiť najmä tým Slovákom, ktorí nemajú garantovaný trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve, teda tu nežijú viac ako päť rokov. My takýchto pracovitých ľudí s dobrým jazykovým vybavením potrebujeme doma ako soľ,“ vyjadril sa vicepremiér Richard Raši s tým, že na Slovensku nám chýbajú špecialisti v oblasti IT. Už teraz chýba slovenskej ekonomike zhruba 10-tisíc takýchto odborníkov, toto číslo môže do roku 2020 narásť až na 20 000.

Návrat na Slovensko

Na podujatí Work in Slovakia – Good Idea!, o ktoré prejavili záujem desiatky Slovákov pracujúcich v okolí Londýna, budú predostreté pracovné ponuky i pomoc s dokumentami pri návrate do vlasti. „Na podujatí sa zúčastní aj sedem členov top manažmentu medzinárodných spoločností pôsobiacich na Slovensku v sektore IT, zdieľaných služieb a telekomunikácií, ktorí predstavia Slovákom pracujúcim v cudzine svoje firmy i desiatky pracovných miest. Ich účasť je dôkazom, ako veľmi stoja o našich krajanov,“ povedal R. Raši.

Podľa vicepremiéra existuje veľa dôvodov, prečo sa vrátiť pracovať späť domov. Hoci sú na ostrovoch mzdy vyššie, sú tu i neporovnateľne vyššie životné náklady. Slováci v cudzine tiež často nerobia na pozíciách zodpovedajúcich ich vzdelaniu, a tak nie je ničím nezvyčajným, že absolventi vysokých škôl pracujú ako pomocná pracovná sila. „Osobne si však myslím, že najväčšou motiváciou vrátiť sa späť na Slovensko je rodina a priateľstvá, ktoré prácou v zahraničí strádajú. Doma je doma,“ uzavrel vicepremiér.

Príprava na brexit

Poslanci britského parlamentu zvažujú alternatívy po tom, čo zákonodarcovia minulý týždeň rozhodujúcou väčšinou odmietli dohodu, ktorú s úniou vyrokovala premiérka Theresa May. Veľká Británia má úniu opustiť k 29. marcu. Zatiaľ však nie je jasné či sa tak stane tvrdou formou alebo s prechodným obdobím.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Jeden z hlavných bodov, ktoré sa snažila vyrokovať EÚ so Spojeným kráľovstvom je voľný pohyb občanov. V Európskej únii žije 1,5 milióna Britov a v Spojenom kráľovstve asi 3,5 milióna občanov EÚ. Obe strany sa vyjadrili, že ľudia, ktorí prišli žiť do krajín či už Európskej únie alebo Spojeného kráľovstva pred 30. marcom 2019, budú tam môcť aj naďalej zotrvať bez obmedzení.

Pri cestovaní zatiaľ nebudú potrebné víza, kontroly sa však sprísnia a na letisku sa už budeme musieť postaviť do „dlhšieho radu“.

Žijete v Británií a chcete poradiť?

V Londýne sa stále nachádza zastupiteľstvo Európskej komisie a bude aj po brexite, iba názov pozmenia na delegáciu. Občania EÚ už tam ale teraz môžu prísť v prípade, že majú otázky ohľadom ich budúcnosti po brexite. Tím právnikov a odborníkov im vrámci možností pomôže.

Uistiť by sa mali aj vodiči z EÚ, ktorí budú šoférovať na cestách Spojeného kráľovstva, či vlastnia aj medzinárodný vodičský preukaz. Po brexite sa totiž prestane uplatňovať systém vzájomného uznávania vodičských preukazov medzi členskými štátmi.

Podniky a obchod

Od 30. marca 2019 bude Spojené kráľovstvo treťou krajinou. Všetky dotknuté podniky sa preto musia pripraviť, musia prijať všetky potrebné rozhodnutia a dokončiť všetky požadované administratívne úkony ešte pred týmto termínom, aby sa predišlo rušivému vplyvu.

Môže sa tiež stať, že v prípade tvrdého brexitu opustí kamión s tovarom Spojené kráľovstvo v starom režime, no späť už sa bude vracať do krajiny mimo EÚ a naopak. Aj v tomto prípade Európska únia chce pomôcť firmám a spoločnostiam riešiť takúto situáciu a pracuje na detailoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices