budget
PHOTO: redakcia/dub.

Európsky rozpočet – Dnes a zajtra

„Hovoriť o peniazoch nie je jednoduché, je to veľká bitka.“ podotkla Teresa Kűchlerová, ktorá viedla diskusiu o európskom rozpočte medzi predstaviteľmi Európskeho parlamentu a médiami na seminári zameranom na európske investície dnes a zajtra v Bruseli v dňoch 22.-23. januára začiatkom tohto roka.

Jan Olbrycht (EPP, PL), člen výboru pre rozpočet, vysvetľoval podrobnosti rozpočtu i to, že rozpočet Európskej únie schvaľuje Európska komisia. „Európska únia nemá len jeden rozpočet. Celkový rozpočet sa skladá zo siedmych rovnocenných pripravovaných rozpočtov.“ Ďalej podotkol, že „pri príprave rozpočtu je potrebné si povedať v prvom rada čo chceme, v druhom rade koľko to bude stáť, v treťom kroku odkiaľ na to vezmeme peniaze. Nie je to len o peniazoch. Týka sa to aj toho čo chceme od Európskej únie my spoločne. Čoho chceme viac a čoho menej.“

Medzi základné piliere rozpočtu patrí:

  1. Jednotný trh, inovácie a digitálne technológie
  2. Podporné fondy
  3. Prírodné zdroje a životné prostredie
  4. Migrácia a kontrola hraníc
  5. Bezpečnosť a obrana
  6. Susedstva a svet
  7. Európska verejná správa

Pre lepšiu predstavu kam prúdia európske investície bolo predstavených niekoľko projektov, ktoré boli podporené financiami z Európskej únie, napríklad z oblasti medicíny, vedy a výskumu, dopravy a bezpečnosti.

Vývoj špičkovej lekárskej liečby v oblasti srdcovocievnych ochorení popísal jeden z pacientov, ktorému transplantovali novú srdcovú chlopňu. „Na svete sa každoročne vykoná 300 000 operácii srdca. Každá tretia operácia končí výmenou srdcovej chlopne.“ Bežná operácia tohto druhu trvá viac ako 7 hodín, čo nie je jednoduché zvládnuť. Moderná medicína dnes pozná dva základné princípy výmeny srdcovej chlopne za mechanickú chlopňu a chlopňu z ľudského tkaniva. Tento vývoj financovaní zo zdrojov Európskej únie sa práve špecializuje na výskum srdcových chlopní z ľudského tkaniva.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Tento spôsob je oveľa náročnejší, ale ide o prirodzenejší spôsob. Z odobraného ľudského tkaniva sa vypestuje nová chlopňa, ktorá sa transplantuje namiesto poškodenej. Sám pacient povedal, že lekári mu nedávali veľkú šancu na prežitie bez transplantácie. Podstúpené riziko bolo veľké, ale dnes by nemenil. Vývoj a medicína ide stále dopredu a je rád, že môže byť jeho súčasťou. Patrí k prvým pacientom, ktorým bola transplantovaná srdcová chlopňa z ľudského tkaniva.

Rozvoj univerzitného parku v Rige prezentoval profesor a rektor univerzity Indrikis Muiznieks. Európske financie im pomohli vypracovať náročný projekt nového univerzitného parku, čo prinieslo rozvoj vedy i príliv nových zahraničných študentov. Spomenul, že okrem študentov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu sa im hlásia aj študenti napr. i z Nemecka. Základným kameňom celého projektu bolo centralizovať univerzity nachádzajúce sa v meste na jedno miesto a do moderných priestorov.

Dnes majú postavenú prvú fázu projektu – budovu prírodných vied, v ktorej sa nachádzajú fakulta geografie a prírodných vied, fakulta chémie a fakulta biológie , ako aj výskumné ústavy chemickej fyziky. Na jar tohto roku by mali otvoriť budovu vedy, kde sa budú nachádzať lekárska fakulta a fyzikálno-matematická fakulta. Celý projekt bol rozplánovaný na tri fázy, na roky 2010 – 2020.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices