Katainen
Podpredseda Komisie Jyrki Katainen zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť. PHOTO: © European Union.

Komisia: Európa potrebuje viac investícií, ktoré podporia tvorbu pracovných miest, inovácie a zručností

Európska komisia víta hlasovanie Európskeho parlamentu, v ktorom schválil svoju pozíciu k navrhovanému Programu InvestEU, ktorý by mal v rámci budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ podporiť verejné a súkromné investície v Európe.

Hlasovanie predstavuje dôležitý krok na ceste k vytvoreniu programu, ktorý zlúči finančné nástroje EÚ na investovanie v Európskej únii a mal by stimulovať investície v hodnote aspoň 650 miliárd eur. Komisia teraz vyzýva členské štáty, aby urýchlene schválili svoju pozíciu, čo umožní začať rokovania medzi troma inštitúciami.

Podpredseda Komisie Jyrki Katainen zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť v tejto súvislosti uviedol: „Európa potrebuje viac investícií, ktoré podporia tvorbu pracovných miest, inovácie a zručnosti. S Programom InvestEU posúvame revolučný model investičného plánu na vyššiu úroveň a rozširujeme ho na celú škálu programov financovania EÚ, čím uľahčujeme prístup k finančným prostriedkom a sústreďujeme väčšiu pozornosť na opatrenia v oblasti klímy, sociálne začlenenie a súdržnosť. Je dôležité, aby sme po hlasovaní parlamentu nepoľavovali v úsilí. Členské štáty by mali rýchlo nasledovať jeho príklad.“

Návrh Komisie na Program InvestEU nadväzuje na úspech Investičného plánu pre Európu, tzv. Junckerovho plánu. Od jeho zavedenia sa prostredníctvom neho zmobilizovali investície v hodnote viac než 371 miliárd eur. Fond InvestEU poskytne záruku z rozpočtu EÚ na podporu investícií vo výške 38 miliárd eur, čím v rozpočtovom období 2021 – 2027 priláka verejné a súkromné zdroje na stimuláciu investícií v celej EÚ.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Fond InvestEU je politicky orientovaný a budú sa z neho podporovať štyri hlavné oblasti: udržateľná infraštruktúra; výskum, inovácie a digitalizácia; malé a stredné podniky a sociálne investície a zručnosti.

Tvorba pracovných miest, podpora investícií a dosiahnutie udržateľného hospodárskeho rastu sú pre predsedu Komisie Jeana-Clauda Junckera od začiatku funkčného obdobia Komisie v novembri 2014 prioritou číslo jeden. Program InvestEU zlúči pod jednou strechou a jednou značkou všetky aktuálne dostupné finančné nástroje EÚ na podporu investícií. Financovanie investičných projektov z prostriedkov EÚ sa tak stane dostupnejšie a efektívnejšie.

Súčasťou programu bude okrem Fondu InvestEU aj Poradenské centrum InvestEU a Portál InvestEU, ktoré budú realizátorom projektov poskytovať individualizovanú podporu, ako aj ľahko dostupný súbor prepracovaných projektov pre potenciálnych investorov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices