europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament si uctil pamiatku obetí holokaustu

V stredu 30. januára na úvode plenárneho zasadnutia v Bruseli si poslanci Európskeho parlamentu uctili pamiatku tých, ktorí prišli o život počas holokaustu. 

„Nezabudneme. Nechceme zabudnúť. Obnovujeme svoje odhodlanie udržovať holokaust v živej pamäti a nepoľavovať v boji proti všetkým formám nenávistnej diskriminácie a antisemitizmu,“ vyhlásil v pléne predseda parlamentu Antonio Tajani.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky vníma antisemitizmus ako probém vo svojej krajine len polovica Európanov. To je podľa Tajaniho dôkaz, že antisemitizmus stále prežíva. Vyjadril však presvedčenie, že spoločné európske hodnoty sú silnejšie ako neznášanlivosť a násilie.

Predstaviteľka židovskej obce Charlotte Knobloch konštatovala, že antisemitizmus v Európe narastá a vyzvala poslancov, aby proti nemu bojovali. Mierový a demokratický poriadok založený v Európe po druhej svetovej vojne je dnes ohrozený viac ako kedykoľvek predtým,“ varovala.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Poslanci ukončili obrat minútou ticha a predseda Tajani pripomenul, že „ak by sme mali venovať minútu ticha každej obeti holokaustu, museli by sme mlčať viac ako jedenásť rokov.“

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára, keď bol v roku 1945 Červenou armádou oslobodený vyhladzovací tábor Osvienčim-Brezinka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices