Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Minister Lajčák informoval partnerov v NATO o prioritách Slovenka v OBSE

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda  Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák predstavil  v bruselskej centrále NATO priority, ktoré bude Slovensko napĺňať počas predsedníctva v organizácii v tomto kalendárnom roku.

V diskusii so stálymi zástupcami členských krajín Severoatlantickej aliancie označil za kľúčové zamerať všetky aktivity na ľudí, ktorí trpia v dôsledku zlej humanitárnej situácie, dialóg a stabilitu s tým, že SR bude klásť dôraz na prevenciu konfliktov, zmierňovanie ich dôsledkov a prácu s mladou generáciou. Minister v tejto súvislosti informoval prítomných o svojich pracovných cestách do Moldavska a na Ukrajinu, kde osobitne upozornil na kritickú situáciu pozdĺž línie kontaktu.

Zároveň pripomenul, že Severoatlantická aliancia pomáha nášmu východnému susedovi aj prostredníctvom zvereneckého fondu NATO-Ukrajina, ktorý vedie SR a je určený na  likvidáciu nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných zariadení. M. Lajčák taktiež apeloval na podporu efektívneho multilateralizmu, vrátane spolupráce NATO a OBSE. „Ide o  medzinárodné bezpečnostné organizácie postavené na kompatibilných hodnotách, normách a princípoch,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie a dodal, že prioritnou oblasťou vzájomnej kooperácie je kontrola zbraní v duchu Helsinského dohovoru, najmä pokiaľ ide o návrhy na modernizáciu Viedenského dokumentu a podporu Štruktúrovaného dialógu.

Stáli predstavitelia členských krajín NATO súhlasili, že spolupráca oboch spomínaných organizácií je jednoznačným prínosom pre posilnenie bezpečnosti a vyjadrili podporu zámerom slovenského predsedníctva v rámci OBSE.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Minister Lajčák rokoval v centrále NATO aj s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom, s ktorým pozitívne zhodnotili prístup spojencov k zdieľaniu zodpovednosti za obranu, zhodnotili aktuálny stav bezpečnostnej situácie v Európe s dôrazom na krízu na Ukrajine a vývoj v regióne západného Balkánu.

“Našim záujmom je prispieť k úsiliu o vyriešenie zamrznutých ako aj otvorených konfliktov na východnej periférii Aliancie a EÚ,” uviedol v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie. Osobitnú pozornosť venovali adaptácii Aliancie a plneniu spoločných záväzkov spojencov. J. Stoltenberg ocenil príspevok Slovenska do aliančných operácií, zvyšovanie výdavkov na obranu a budovanie moderných ozbrojených síl, čím posilňujeme aj kredibilitu Severoatlantickej aliancie ako garanta kolektívnej obrany. Otázku stability Afganistanu spoločne považujeme za kľúčovú v širšom kontexte globálnej bezpečnosti a generálny tajomník preto vysoko oceňuje pokračujúci príspevok Slovenska do misie Rozhodná podpora.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices