maso
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Choré mäso z Poľska skončilo aj v školských jedálňach, potvrdila Matečná

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná potvrdila, že choré mäso z Poľska sa dostalo aj do reštaurácií a do školských jedálni. Do ktorých, reštauračných prevádzok a jedální sa dostalo, nepovedala. Ministerka zároveň potvrdila informáciu, že sa skutočne dostalo do troch slovenských prevádzok.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa vyjadrovala k aktuálnym informáciám o chorom mäse z Poľska, ktoré sa malo dostať aj na Slovensko. Matečná potvrdila stredajšie zistenie, že sa mäso dostalo do troch slovenských prevádzok.  Iné podľa nej nepribudli.Malo by ísť o prevádzky –  Cimbalak, s. r. o, Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. Zároveň sa vyjadrila, že sa dostalo aj do školských jedální a reštaurácií. „Išlo o 300 kg mäsa typu gulášové čiže odrezky a pod. Mäso skončilo v reštauráciach a školských jedálňach.“ Ako prvé s touto správou prišiel spravodajský web hn.online.sk.

Ministerstvo školstva sa vyjadrilo, že zabezpečovanie potravín pre školy je v kompetencii vedúcej školskej jedálne, riaditeľa a zriaďovateľa školy. V danej veci je taktiež vhodné obrátiť sa na rezort pôdohospodárstva, ktorý spustil projekt národného potravinového katalógu – nástroja verejného obstarávania na nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov,“ informuje rezort školstva.

Ku kontrole troch slovenských prevádzok, kde sa malo mäso dostať, sa Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v stredu vyjadril nasledovne.„Momentálne tam prebieha previerka čo sa týka množstva dodaného mäsa, aby sme to spárovali to, čo Poliaci uviedli. Kde to mäso bolo ďalej distribuované, alebo do ktorých mäsových výrobkov bolo zapracované,“ Mäso bolo vyvezené do viacerých európskych krajín. Na zozname sú okrem Slovenska, Francúzsko, Portugalsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Španielsko a Švédsko.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Poľská strana podľa šéfa veterinárnej správy Jozefa Bíreša dlho mlčala, čo nepôsobí dôveryhodne, a preto Bíreš nariadil pre istotu kontroly po celom Slovensku. Momentálne sa čaká na správu z veterinárneho ústavu, kde vzali vzorky mäsa na analýzu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices