Eurospky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament uznal Juana Guaidóa za prezidenta Venezuely

Európsky parlament vo štvrtok v súlade s venezuelskou ústavou uznal Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky.

Poslanci zároveň vyzvali vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a členské štáty EÚ, aby jednotne uznali Juana Guaidóa ako jediného legitímneho dočasného prezidenta Venezuely až do vyhlásenia nových slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by v krajine obnovili demokraciu. EÚ a členské štáty by následne mali uznať aj nových zástupcov Venezuely, ktorých vymenujú legitímne orgány krajiny.

Parlament v nelegislatívnom uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 439 (za): 104 (proti): 88 (zdržalo sa hlasovania), opätovne vyjadril plnú podporu venezuelskému Národnému zhromaždeniu, ktoré je podľa poslancov jediným legitímnym demokratickým orgánom Venezuely a ktorého právomoci, ako aj výsady a bezpečnosť venezuelských zákonodarcov, je nutné obnoviť a rešpektovať.

Vyvodenie zodpovednosti voči osobám zodpovedným za násilnosti

Uznesenie dôrazne odsudzuje tvrdé represie a násilie, ktoré viedlo k stratám na životoch a k zraneniam. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali de facto venezuelské orgány, aby zastavili všetky formy porušovania ľudských práv, vyvodili zodpovednosť voči osobám, ktoré ich majú na svedomí, a zabezpečili riadne dodržiavanie všetkých základných ľudských práv a slobôd.

Parlament vyjadril plnú podporu výzve generálneho tajomníka OSN na nezávislé a úplné vyšetrenie prípadov násilných úmrtí. Poslanci tiež odsúdili zadržiavanie novinárov pokrývajúcich dianie vo Venezuele, vrátane občanov EÚ, a vyzvali na ich okamžité prepustenie.

Vytvorenie kontaktnej skupiny

Poslanci vyzvali šéfku diplomacie EÚ, aby v spolupráci s krajinami v regióne a ďalšími kľúčovými aktérmi vytvorila kontaktnú skupinu, ktorá by mohla sprostredkovať dohodu na usporiadaní slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb na základe dohodnutého kalendára. Súčasťou dohody by malo byť zaručenie rovnakých podmienok pre všetkých aktérov a zaistenie transparentnosti a účasti medzinárodných pozorovateľov. Vytvorenie kontaktnej skupiny načrtli aj ministri zahraničných vecí v záveroch zasadnutia Rady EÚ z 15. októbra 2018.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Súvislosti

Predseda opozíciou ovládaného venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Za legitímneho prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky ho dosiaľ uznalo viacero krajín, vrátane Argentíny, Brazílie, Čile, Kanady, Kolumbie či Spojených štátov.

Plnú podporu Národnému zhromaždeniu vyjadrila dňa 26. januára aj Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini. Šéfka diplomacie EÚ vyzvala na urýchlené usporiadanie slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by boli v súlade s medzinárodnými demokratickými štandardmi a venezuelským ústavným poriadkom. Varovala tiež, že pokiaľ Venezuela v najbližších dňoch neohlási zámer usporiadať nové voľby s nevyhnutnými garanciami, EÚ pristúpi k ďalším opatreniam, a to aj v otázke uznania vedúcich predstaviteľov krajiny.

Venezuela sa nachádza v bezprecedentnej sociálnej a hospodárskej kríze, ako aj v kríze demokracie, v ktorých dôsledku už krajinu opustili viac ako tri milióny ľudí. Miera inflácie v krajine presiahla 1.650.000%.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices